Είναι ο Ρώσος που παρενέβη για να σωθεί η ταξιδιωτική εταιρεία Tui τη στιγμή που ο διεθνής τουρισμός βρέθηκε μετέωρος κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο, ο Αλεξέι Μορντάσοφ, ο οποίος κατέχει το ένα τρίτο του μεγαλύτερου τουριστικού πρακτορείου της Ευρώπης και είναι ο βασικός μέτοχός του, βρίσκεται στην ευρωπαϊκή λίστα των κυρώσεων λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
Η ΕΕ έχει διάφορες ανησυχίες για τον συγκεκριμένο ολιγάρχη: Ισχυρίζεται ότι η Rossiya Bank, στην οποία έχει οικονομικά συμφέροντα, είναι η «προσωπική τράπεζα» ανώτερων Ρώσων αξιωματούχων που επωφελήθηκαν από την προσάρτηση της Κριμαίας. Επίσης πιστεύει ότι οι επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης στις οποίες έχει επενδύσει βοήθησαν στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας με φιλορωσικούς τηλεοπτικούς σταθμούς,
Το βράδυ της Παρασκευής η ιταλική Αστυνομία προχώρησε στην κατάσχεση του «Lady M», του γιοτ του Αλεξέι Μορντάσοφ, το οποίο βρισκόταν στην Ιμπέρια.
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης το γιοτ ναυπηγήθηκε το 2013 από την αμερικανική εταιρεία Palmer Johnson. Το περιοδικό Forbes γράφει ότι η τιμή του φτάνει τα 27 εκατομμύρια δολάρια.
Ο Αλεξέι Μορντάσοφ έκανε περιουσία μέσω της μεγαλύτερης ρωσικής χαλυβουργίας, της Severstal. Αν υπολογιστούν και τα περιουσιακά στοιχεία όλης της οικογένειάς του, η… αξία του φτάνει τα 29,1 δισ. δολάρια (πριν από τις κυρώσεις), γεγονός που τον καθιστά τον πλουσιότερο άνθρωπο στη Ρωσία.
Ο 56χρονος κροίσος έχει και μια έπαυλη αξίας περίπου 66 εκατομμυρίων ευρώ στη Σαρδηνία. Δεν έχει διευκρινιστεί προς το παρόν αν και αυτή η ιδιοκτησία κατασχέθηκε από τις ιταλικές Αρχές.
Ταπεινή καταγωγή
Δεν γεννήθηκε πάντως στα πλούτη, αφού είναι γιος μυλωνά και μεγάλωσε πόλη Τσερέποβετς, 480 χλμ βορείως της Μόσχας. Κατάφερε, όμως, να γίνει διευθύνων σύμβουλος της Severstal.
Μόλις το 2021 έχασε τη θέση του στους 50 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, σύμφωνα με το Forbes που τον κατέταξε 51ο.
Εκτός από το «Lady M», έχει και ένα ιδιωτικό αεροσκάφος Bombardier Global 6.000 το οποίο εντοπίστηκε την περασμένη εβδομάδα από παρατηρητές αεροπλάνων να ταξιδεύει από τις Σεϋχέλλες στη Μόσχα. Μπορεί να μεταφέρει 14 επιβάτες και έχει αυτονομία καυσίμων για απόσταση όσο αυτή από το Λονδίνο στο Πεκίνο.
Επίσης διαθέτει ένα ακόμα γιοτ, το «Nord», που ξεχειμωνιάζει στον Ινδικό και έλκει το όνομά του από την εταιρεία εξόρυξης χρυσού του Αλεξέι Μορντάσοφ.
Σχετικά με τις κυρώσεις, ο Ρώσος ολιγάρχης δήλωσε πως δεν καταλαβαίνει το λόγο για τον οποίο βρίσκεται στη λίστα, σημειώνοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική. Ως εκ τούτου ζήτησε να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, τον οποίο αποκάλεσε «τραγωδία δύο αδελφικών λαών».