Την προειδοποίηση ότι ίσως τα χειρότερα να είναι μπροστά έκανε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, στο οποίο συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα. Στις Βρυξέλλες ταξίδεψαν και οι υπουργοί της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
«Η Ρωσία πραγματοποιεί μια βάναυση και απρόκλητη εισβολή στην Ουκρανία την οποία το ΝΑΤΟ και ολόκληρος ο κόσμος καταδικάζει. Αυτή είναι η χειρότερη στρατιωτική επιθετικότητα στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες», τόνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
Αφού κατήγγειλε ότι στόχος των ρωσικών δυνάμεων είναι πόλεις, σχολεία, νοσοκομεία και κατοικίες, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως ανεύθυνους τους βομβαρδισμούς στο πυρηνικό εργοστάσιο, πρόσθεσε: «Οι μέρες που έρχονται είναι πιθανό να είναι χειρότερες με περισσότερους θανάτους, περισσότερο πόνο και καταστροφή».
Κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ εξέφρασαν την αλληλεγγύη και τον βαθύ σεβασμό τους για το θάρρος του ουκρανικού λαού και των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. «Η Ρωσία θα πληρώσει πολύ υψηλό τίμημα για τη νέα επίθεση κατά της Ουκρανίας, ένα τίμημα που ήδη πληρώνει τώρα», σημείωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.
Το ΝΑΤΟ κάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να αποσύρει τα στρατεύματα από την Ουκρανία χωρίς όρους και να εμπλακεί σε μια έξυπνη διπλωματία, τώρα.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ έχει αυξήσει τις δυνάμεις αποτροπής και άμυνας σε στεριά, αέρα και θάλασσα, και ότι για πρώτη φορά ενεργοποιήθηκε η Δύναμη Ταχείας Επέμβασης. Ωστόσο, εμφανίστηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο να δημιουργήσει ζώνες απαγόρευσης πτήσεων (No flight zones) στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, προκειμένου να περνά απρόσκοπτα η ανθρωπιστική βοήθεια.
«Δεν θα εμπλέξει δυνάμεις του, ούτε στο έδαφος της Ουκρανίας, ούτε στον εναέριο χώρο της, διότι αυτό θα προκαλούσε πλήρη πόλεμο στην Ευρώπη, με την εμπλοκή περισσότερων χωρών και με πολύ μεγαλύτερο ανθρώπινο πόνο», δήλωσε.
Στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ έχει όμως συζητηθεί ήδη η ανάγκη να στηριχθούν χώρες που ενδεχομένως βρίσκονται σε κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένης της Γεωργίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.