Ώρες αγωνίας έζησε όλη τη νύχτα η Ευρώπη, μετά το χτύπημα τμήματος των εγκαταστάσεων του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας. Η φωτιά που ξέσπασε μετά το ρωσικό χτύπημα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων της Ουκρανίας, τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο γύρω στις 06:20 σήμερα το πρωί. Μέχρι όμως εκείνη την ώρα, ο εφιάλτης του πυρηνικού ολέθρου απειλούσε τη Γηραιά Ήπειρο.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε, μάλιστα, τη Ρωσία για «πυρηνική τρομοκρατία», ότι ήθελε να «επαναληφθεί» η καταστροφή στο Τσερνόμπιλ –όπου εκτυλίχθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία.
«Προειδοποιούμε όλο τον κόσμο για το γεγονός ότι καμία άλλη χώρα εκτός της Ρωσίας δεν άνοιξε ποτέ πυρ εναντίον πυρηνικών εργοστασίων. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας, η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό το κράτος τρομοκράτης καταφεύγει τώρα στην πυρηνική τρομοκρατία», κατήγγειλε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας έχουν καταλάβει το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές. «Το επιχειρησιακό προσωπικό παρακολουθεί την κατάσταση των αντιδραστήρων», ανέφεραν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ πρόσθεσαν ότι οι προσπάθειες για τη διασφάλιση της λειτουργίας ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας.
Να επέμβει το NATO
Του ρωσικού χτυπήματος στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο του είδους στην Ευρώπη, ακολούθησε η αξίωση του Ουκρανού υπουργού Ενέργειας Χέρμαν Χαλούσενκο να επέμβει άμεσα το NATO και να σταματήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Ζητάμε όχι απλά μια επαγγελματική αποτίμηση του τι συμβαίνει, αλλά αληθινή επέμβαση, με τα σκληρότερα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης επέμβασης του NATO και χωρών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook.
Ο Ουκρανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι το εργοστάσιο βομβαρδίστηκε από ρωσικά άρματα μάχης και αεροσκάφη. Οι ισχυρισμοί του είναι αδύνατον να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο. Επιπλέον, δήλωσε ότι συζήτησε τηλεφωνικά με την Αμερικανίδα υπουργό Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ και ζήτησε να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία. Η Ουάσινγκτον έχει ήδη απορρίψει το συγκεκριμένο αίτημα της κυβέρνησης του Κιέβου.
«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές καταστροφές στην ιστορία της ανθρωπότητας», σύμφωνα με τον Χέρμαν Χαλούσενκο.
Η Τζένιφερ Γκράνχολμ επιβεβαίωσε μέσω Twitter τη συνδιάλεξη με τον Ουκρανό ομόλογό της. «Μόλις μίλησα με τον ουκρανό υπουργό Ενέργειας σχετικά με την κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια. Οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εργοστάσιο είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνες και πρέπει να σταματήσουν», ανέφερε η Αμερικανίδα υπουργός. Πρόσθεσε ότι οι αντιδραστήρες της εγκατάστασης προστατεύονται από ισχυρά περιβλήματα για την αποτροπή της διαρροής ραδιενέργειας και έκλεισαν με ασφάλεια.