Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε, χθες, πως η επιλογή να στηρίξει η Ελλάδα την Ουκρανία και να σταθεί στο πλευρό των συμμάχων ήταν η ηθικά σωστή και η εθνικά επιβεβλημένη, στο Μπρεστ της Λευκορωσίας ολοκληρωνόταν ο β’ γύρος των συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας χωρίς την επιθυμητή για το Κίεβο κατάληξη, αυτή της κατάπαυσης του πυρός αλλά με συμφωνία για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διόδων για τους αμάχους. Παράλληλα, δεν σταμάτησε ούτε μια στιγμή το σφυροκόπημα των μεγάλων ουκρανικών πόλεων αλλά και των διπλωματικών πρωτοβουλιών προκειμένου να μπει τέλος στις εχθροπραξίες.
Συναγερμοί ήχησαν σε Κίεβο, Λβιβ, Ζαπορίζια, Βινίτσια, Ζιτομίρ, Τερνοπίλ, Τσερνιχίβ, Χμελνίτσκι, Βολίν, Ιβάνο-Φραγκίβσκ, Ρίβνε, Σλοβιάνσκ και Βασίλκιβ.
Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και η εκτίμηση του ΟΗΕ πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ίσως προκαλέσει την έξοδο έως και 10.000.000 προσφύγων!
Περίπου 4 εκατ. άνθρωποι ενδέχεται να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες για να σωθούν από τις εχθροπραξίες, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ στη Νέα Υόρκη, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται απλά για μια αρχική εκτίμηση. Δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι έχουν εκτοπιστεί εντός και εκτός χώρας, κατά τον Οργανισμό. Σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, τον Φιλίπο Γκράντι, πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες εγκατέλειψαν ήδη την Ουκρανία μέσα σε μία εβδομάδα αφότου ξέσπασε ο πόλεμος.
Επίσημα στοιχεία υποδεικνύουν πως οι περισσότεροι, κάπου 575.000 Ουκρανοί, προσέφυγαν στην Πολωνία. Η Γερμανία έχει υποδεχθεί κάπου 5.000 ουκρανούς πρόσφυγες μέχρι στιγμής, κατά τα δεδομένα του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών.
Συνεχίζεται το σφυροκόπημα από τις ρωσικές δυνάμεις
Παρόλο που οι ελπίδες για εξεύρεση λύσης εναποτίθενται στη διπλωματία, τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στο σφυροκόπημα των ουκρανικών περιοχών από τις ρωσικές δυνάμεις.
Αργά το βράδυ της Πέμπτης ο δήμαρχος της πόλης Ενερχοντάρ Νμίτρο Ορλόφ δήλωσε ότι Ρώσοι στρατιώτες κατευθύνονταν προς τον κοντινό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και στην Ευρώπη, με στόχο να τον καταλάβουν.
Υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων βρίσκεται ήδη, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών, ο πύργος της τηλεόρασης στη Χερσώνα. Για αυτό και προειδοποίησε τους κατοίκους για απόπειρα διάδοσης ψευδών ειδήσεων και προπαγάνδας. «Η κυβέρνηση δεν θα παραδώσει ποτέ ούτε σπιθαμή της χώρας», διαβεβαίωσε τους κατοίκους το ουκρανικό υπουργείο.
«Χτυπάνε αδιακρίτως»
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ότι ανοίγουν πυρ αδιακρίτως στην Ουκρανία, αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επιπρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από τον πρόεδρο Πούτιν και τους επιτελείς του.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα υποδεχθεί σήμερα Παρασκευή στον Λευκό Οίκο τον Φινλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστο. Οι ηγέτες των δύο χωρών είχαν δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες τους τελευταίους μήνες. «Θα συζητήσουν την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Φινλανδίας, η οποία είναι πολύ ισχυρή και πλαισιώνεται από την στενή συνεργασία της Φινλανδίας με το ΝΑΤΟ», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι σε δημοσιογράφους.
Ο πρόεδρος της Φινλανδίας κάλεσε νωρίτερα τους συμπατριώτες του να παραμείνουν «ψύχραιμοι» σε μια περίοδο κατά την οποία εντείνεται η συζήτηση για το εάν η χώρα του θα ζητήσει ή όχι την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.
Την περασμένη Παρασκευή το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε προειδοποιήσει ότι η ένταξη σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ θα είχε «σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες», μια προειδοποίηση που αγνοήθηκε από το Ελσίνκι.