Απαντώντας στην κλιμάκωση των δυτικών κυρώσεων ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν ανακοίνωσε την Τρίτη ότι απαγορεύεται προσωρινά σε ξένους επενδυτές να πωλούν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, «προκειμένου να διασφαλιστεί ότι λαμβάνουν μια μελετημένη απόφαση και όχι μια απόφαση που καθορίζεται από πολιτικές πιέσεις».
Η προαναγγελία των capital controls έγινε κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης, καθώς συνολικά 1,8 τρισ. ρούβλια έχουν αποσυρθεί από τις τράπεζες και το νόμισμα της Ρωσίας κινείται κοντά στο ιστορικό χαμηλό που σημείωσε τη Δευτέρα.
«Προκειμένου να δοθεί σε μια επιχείρηση η ευκαιρία να λάβει μια μελετημένη απόφαση, ετοιμάστηκε προεδρικό διάταγμα για την επιβολή προσωρινών περιορισμών στην αποχώρηση από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε ο Μιχαήλ Μισούστιν, χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες λεπτομέρειες για τα μέτρα ελέγχου του κεφαλαίου.
Διεθνείς εταιρείες που λειτουργούν στη Ρωσία εδώ και δεκαετίες προσανατολίζονται στο πάγωμα ή και στην ακύρωση των επενδύσεων – ανάμεσά τους η BP και η Shell, μέτοχοι αντίστοιχα στην κορυφαία ενεργειακή εταιρεία Rosneft και στο εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου Sakhalin 2.
Πάντως ο Ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του είναι ανοιχτή στο διάλογο με επενδυτές που έχουν εποικοδομητική στάση. «Αναμένουμε πως αυτοί που επένδυσαν στη χώρα μας θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να εργάζονται εδώ», πρόσθεσε.
Ρεκόρ 7ετίας στο αμερικανικό αργό
Σε ό,τι αφορά τις τιμές του πετρελαίου, οι επενδυτές ανησυχούν σοβαρά για διακοπές των ρωσικών ενεργειακών προμηθειών, και λόγω της απειλής νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.
Η τιμή του αμερικανικού αργού αυξήθηκε κατά περισσότερο του 5% και η τιμή του Brent κατά σχεδόν 6%.
Γύρω στις 14:30 (ώρα Ελλάδας) η τιμή του αμερικανικού αργού διαμορφωνόταν στα 100,91 δολάρια ανά βαρέλι (+5,42%, υψηλό 7 ετών), και η τιμή του Brent στα 103,61 δολάρια ανά βαρέλι (+5,76%).