Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν έχει εντοπίσει καμία «συγκεκριμένη» αλλαγή στην πυρηνική στάση της Ρωσίας από τότε που ο Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε τις αποτρεπτικές δυνάμεις της χώρας του σε κατάσταση συναγερμού.
«Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε και το παρακολουθούμε όσο το δυνατόν στενότερα» την επομένη αυτής της ανακοίνωσης του Ρώσου προέδρου, δήλωσε σε δημοσιογράφους ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου. «Δεν νομίζω ότι έχουμε δει κάτι συγκεκριμένο ως αποτέλεσμα της απόφασής του. Τουλάχιστον όχι ακόμη», πρόσθεσε.
Αυτός ο αξιωματούχος αναγνώρισε ότι είναι «δύσκολο να γνωρίζουμε τι κρύβεται πίσω από την εντολή του Πούτιν». Αλλά «το γεγονός και μόνο της πρόκλησης» ή της «απειλής» μιας «χρήσης πυρηνικών δυνάμεων» είναι «ατελέσφερο και αντιπροσωπεύει μια σημαντική κλιμάκωση», τόνισε αυτός ο αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας ότι η Μόσχα δεν έχει «ποτέ» απειληθεί από το ΝΑΤΟ.
Εκτός από την αλλαγή στάσης που αποφάσισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο σύμμαχός του, η Λευκορωσία, διοργάνωσε ένα δημοψήφισμα την Κυριακή το οποίο καταργεί την υποχρέωση της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας να παραμείνει μια «ζώνη χωρίς πυρηνικά».
Δυτικοί κατήγγειλαν αυτή την απόφαση, η οποία πιστεύουν ότι ενδέχεται να επιτρέψει στη Μόσχα να μεταφέρει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, μια άλλη γείτονα της Ουκρανίας που συνορεύει επίσης με πολλές χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Ενώ και από την πλευρά τους οι Ελβετοί αξιωματούχοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι μάλλον απίθανο να χρησιμοποιήσει η Ρωσία πυρηνικά όπλα εναντίον της Δύσης σε μια σύρραξη με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η υπουργός Άμυνας της Ελβετίας Βιόλα Άμχερντ.
«Ασφαλώς, εξετάζουμε όλα τα σενάρια αλλά οι έρευνές μας δείχνουν ότι η πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν αυτά τα όπλα είναι πολύ χαμηλή», είπε η υπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βέρνη, αφού η Ελβετία ανακοίνωσε προηγουμένως ότι υιοθετεί τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία.