Στο επίκεντρο των συγκρούσεων βρίσκεται για ακόμα μία φορά το ελληνικό χωριό Σαρτανά στη Μαριούπολη, μία περιοχή στρατηγικής σημασίας στην Ανατολική Ουκρανία.
Ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Σταύρος Ιωαννίδης μετέδωσε ότι το χωριό βομβαρδίστηκε και ότι τρεις Έλληνες ομογενείς έχουν χάσει τη ζωή τους.
Επίσης υπάρχουν έξι τραυματίες, ανάμεσά τους ένα παιδί. Προς το παρόν παραμένει άγνωστη η κατάσταση των τραυματιών.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι οι νεκροί είναι δύο, επιβεβαιώνοντας τον αριθμό των τραυματιών.
Eκφράζουμε την οδύνη μας για τον θάνατο δύο ομογενών, καθώς και τον τραυματισμό άλλων έξι, μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά της Ουκρανίας, όπως και τον αποτροπιασμό μας για τον βομβαρδισμό αμάχων από ρωσικό αεροσκάφος. https://t.co/o9C71U3Nt2
— Nikos Dendias (@NikosDendias) February 26, 2022
«Η Ελλάδα εκφράζει τον αποτροπιασμό της και καταδικάζει απερίφραστα τον βομβαρδισμό αμάχων από ρωσικό αεροσκάφος στα περίχωρα του χωριού», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Ακόμα τονίζεται ότι με εντολή του Νίκου Δένδια πραγματοποιήθηκε διάβημα διαμαρτυρίας και ο πρέσβης της Ρωσίας κλήθηκε αύριο στο υπουργείο Εξωτερικών. «Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών είχε θέσει μετ’ επιτάσεως στον Ρώσο ομόλογό του κατά την πρόσφατη συνάντηση τους το ζήτημα της ανάγκης προστασίας της ελληνικής ομογένειας», σημειώνεται.
Στη σύγκρουση του 2014 οι αυτονομιστές δεν επιτέθηκαν στη Μαριούπολη, όμως ενδεχόμενη κατάληψή της τώρα θα επέτρεπε στη Μόσχα να συνδέσει την προσαρτημένη Κριμαία με τα εδάφη των θυλάκων των αυτονομιστών και να εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο στην ακτή της Αζοφικής, αυξάνοντας τις οικονομικές πιέσεις στην ουκρανική κυβέρνηση.
Το ελληνικό χωριό της Αζοφικής
Το Σαρτανά ιδρύθηκε το 1780. Οι Έλληνες που ήρθαν στην περιοχή της Αζοφικής από την Κριμαία ονόμασαν το καινούριο τους χωριό όπως ακριβώς λεγόταν στην παλιά τους πατρίδα.
Η εξορία από την Κριμαία με την αφορμή της πολιτικής αναγκαιότητας το 1778, ο εμφύλιος του 1918-1920, οι σταλινικές διώξεις τη δεκαετία του 1930 και αργότερα η αφομοιωτική πίεση από τις σοβιετικές Αρχές δεν λύγισαν τους «Τραντέλληνες» του βορρά του Εύξεινου Πόντου.
Πάρα πολλοί από αυτούς αναγκάστηκαν να αλλάξουν ονόματα. Κάποιοι πολιτογραφήθηκαν Ρώσοι ή Ουκρανοί για να αποφύγουν τις διώξεις ή, πολύ χειρότερα, την εξόντωση. Όμως οι ρίζες των ονομάτων των Ελλήνων της Μαριούπολης μιλούν από μόνες τους. Η ρωμαίικη καταγωγή φαίνεται ξεκάθαρα, ενώ διατηρείται μέχρι σήμερα και η ελληνική τοπική λαλιά.
Πλέον όμως οι Έλληνες αυτής ιστορικής περιοχής ζουν σε συνθήκες πολέμου. Ξανά.