Η Ρωσία άσκησε βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα καταδίκαζε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Κίνα απείχε από την ψηφοφορία, κάτι που ερμηνεύτηκε από χώρες της Δύσης ως μία «νίκη» στην προσπάθεια απομόνωσης της Μόσχας.
Την ίδια στάση με της Κίνας επέλεξαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ινδία.
Τα υπόλοιπα 11 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισαν υπέρ του σχεδίου ψηφίσματος, που αναμένεται τώρα να τεθεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Στήριξε των ΗΠΑ στην Ουκρανία και περεταίρω κυρώσεις
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε οδηγίες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκειμένου να αποδεσμεύσει κονδύλι ύψους 350 εκατ. δολαρίων ως στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία καθώς η χώρα προσπαθεί να αποκρούσει μια ρωσική εισβολή.
Σε σημείωμα προς τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο Μπάιντεν δίνει οδηγίες για τη διάθεση 350 εκατ. δολαρίων μέσω του Νόμου για τη Διεθνή Βοήθεια για την άμυνα της Ουκρανίας.
Επιπλέον οι ΗΠΑ επέβαλαν χθες Παρασκευή κυρώσεις σε βάρος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλων ρώσων αξιωματούχων: του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και του αρχηγού του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων Βαλερί Γκερασίμοφ, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.
«Είμαστε ενωμένοι με τους διεθνείς συμμάχους και εταίρους μας προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία θα πληρώσει ένα σοβαρό οικονομικό και διπλωματικό τίμημα για τη νέα εισβολή της στην Ουκρανία», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν. «Εάν κριθεί αναγκαίο, είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία για την αποτρόπαια συμπεριφορά της στην παγκόσμια σκηνή», συμπλήρωσε.
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα επιβάλει επίσης «κυρώσεις πλήρους αποκλεισμού» στο κρατικό ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων, ανέφερε νωρίτερα σε ανάρτησή της στο Twitter η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι. Το εν λόγω Ταμείο έχει σχεδιαστεί με σκοπό την προσέλκυση κεφαλαίων σε τομείς υψηλής ανάπτυξης.