Να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα και τους διεθνείς οργανισμούς για τις πραγματικές διαστάσεις της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές, στις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά και να ενισχύσει την προσπάθεια αναγνώρισής της από περισσότερα κράτη ανά την υφήλιο, είναι ο πρωταρχικός στόχος –σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών–, του Δικτύου Πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες, το οποίο ίδρυσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).
Στο πλαίσιο του Δικτύου έχει συγκροτηθεί μία οργανωτική επιτροπή, συντονιστής της οποίας είναι ο δήμαρχος Καλλιθέας και Β΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Κάρναβος, ο οποίος χαρακτηρίζει το Δίκτυο ως ένα μεγάλο βήμα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.
«Η Επιτροπή έχει συνεδριάσει και έχει πάρει πολύ ζεστά την όλη προσπάθεια. Έχω συζητήσει διάφορα πράγματα γι’ αυτό το θέμα και με το δήμαρχο Τρικκαίων και πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Δημήτρη Παπαστεργίου. Ωστόσο, ακόμα δεν έχουμε καταλήξει σε κάτι συγκεκριμένο, ώστε να είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάποια πράγματα. Το σίγουρο είναι ότι θα γίνουν πολύ σημαντικά βήματα και θα πραγματοποιηθούν πολλές και σημαντικές δράσεις προς την κατεύθυνση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.
»Το σίγουρο είναι ότι φέτος θα γιορτάσουμε φέτος τη 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας, με πολύ διαφορετικό τρόπο και διάθεση, πάντοτε σε συνεργασία με τους ποντιακούς φορείς και συλλόγους. Δεν θα αφήσουμε απ’ έξω ούτε τη 14η Σεπτεμβρίου, ημέρα που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή», τονίζει στο pontosnews.gr ο Δημήτρης Κάρναβος.
Συνεργασία με δήμους του εξωτερικού
Ένα από τα πρώτα και σημαντικότερα βήματα του Δικτύου Πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες της ΚΕΔΕ είναι η συνεργασία με δήμους του εξωτερικού και όχι αναγκαστικά μόνο με αυτούς που διαθέτουν ισχυρές ελληνικές και κυρίως ποντιακές κοινότητες.
«Για να μπορέσουμε να προωθήσουμε περαιτέρω τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, είναι απαραίτητο να έρθουμε σε επαφή και να συνεργαστούμε με δήμους στο εξωτερικό. Πρέπει να τους ενημερώσουμε για τα δραματικά γεγονότα και να τους μετατρέψουμε σε πρεσβευτές του δίκαιου αιτήματός μας. Έτσι θα μπορέσουμε ευκολότερα να προωθήσουμε τις δράσεις μας σε διεθνές επίπεδο. Αυτό θα είναι καλό να ξεκινήσει κατά κύριο λόγο από περιοχές του εξωτερικού με σημαντικό ελληνικό πληθυσμό.
»Συντονιστή του Δικτύου η ΚΕΔΕ όρισε τον Β΄ αντιπρόεδρό της και δήμαρχο Καλλιθέας Δημήτρη Κάρναβο, ο οποίος έχει και τον πρώτο λόγο για την όλη προσπάθεια. Θέλω να εκφράσω το ζωηρότατο ενδιαφέρον για πολύ ενεργή συμμετοχή στην προσπάθεια τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και ολόκληρου του δήμου μας, που έχει ισχυρό ποντιακό στοιχείο στο Πανόραμα και στο Φίλυρο. Άλλωστε, είμαι και εγώ ποντιακής καταγωγής», αναφέρει στο pontosnews.gr ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.
Κατά τον ίδιο, όλοι οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας, περιοχή με πάρα πολλούς ποντιακής καταγωγής κατοίκους, έχουν δείξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να βοηθήσουν στις δράσεις του Δικτύου. «Πιστεύω ότι αυτό που ξεκίνησε από την ΚΕΔΕ, είναι ένας άλλος δρόμος επικοινωνίας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας. Η αυτοδιοίκηση έχει μία άλλη γλώσσα, για να επικοινωνεί με τις τοπικές κοινότητες», αναφέρει ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.
Οι επιμέρους σκοποί
Στους επιμέρους σκοπούς του Δικτύου Πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες της ΚΕΔΕ συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η προώθηση της λαογραφίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ποντίων και η καταγραφή των ποντιακών κοινοτήτων του εξωτερικού.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της ΚΕΔΕ, «όσοι αρνούνται σήμερα την Γενοκτονία, ουσιαστικά αρνούνται το δικαίωμα των ανθρώπων να διδάσκονται από τα λάθη τους και δυστυχώς, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποια μέρα να επαναληφθούν. Για αυτό δεν πρέπει να αφήσουμε την ανθρωπότητα χωρίς ιστορική μνήμη… Η πρόσφατη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ δημιουργεί νέα δεδομένα, όσον αφορά και για το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί πλέον να αγνοεί την Γενοκτονία των Ποντίων που συνέβη στα ίδια μέρη, τον ίδιο χρόνο, από τον ίδιο θύτη».
Τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναγνωρίζουν σήμερα –εκτός από την Ελλάδα–, η Κύπρος, η Αυστρία, η Σουηδία, η Αρμενία, η Ολλανδία, δέκα Πολιτείες των ΗΠΑ, δύο Πολιτείες της Αυστραλίας, δύο πόλεις του Καναδά, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η Διεθνής Ένωση Μελετητών των Γενοκτονιών.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης