Όσο ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, με τις μάχες να μαίνονται στην πρωτεύουσα Κίεβο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανταποκρινόμενος στην πρόταση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι φέρεται έτοιμος να στείλει αντιπροσωπεία στο Μινσκ για συνομιλίες.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ η ρωσική αντιπροσωπεία θα είναι σε επίπεδο εκπροσώπων των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών, καθώς και της Διεύθυνσης της Προεδρίας.
«Όπως είναι γνωστό ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει το καθεστώς ουδετερότητας της Ουκρανίας. Ευθύς εξαρχής ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έλεγε ότι στόχος της επιχείρησης είναι να βοηθηθούν οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ και μέσω της αποστρατιωτικοποίησης και αποναζιστικοποίησης. Και αυτό στην πραγματικότητα είναι το αναπόσπαστο συστατικό του καθεστώτος ουδετερότητας», ανέφερε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
Η Λευκορωσία από την πλευρά της δηλώνει έτοιμη να δημιουργήσει όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για τις συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Νωρίτερα πάντως, μιλώντας σε επιχειρησιακή συνεδρίαση για την πρόοδο της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τους Ουκρανούς στρατιωτικούς να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους.
«Φαίνεται ότι θα είναι πιο εύκολο για εμάς να καταλήξουμε σε συμφωνία, παρά με αυτήν τη συμμορία τοξικομανών και νεοναζί που εγκαταστάθηκαν στο Κίεβο και πήραν όμηρο ολόκληρο τον ουκρανικό λαό», δήλωσε.
Ευρωπαϊκές κυρώσεις με στόχο Πούτιν και Λαβρόφ
Στο μεταξύ, ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αποφασίστηκε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Σεργκέι Λαβρόφ.
Το μέτρο συζητήθηκε κατά την χθεσινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και σήμερα προστέθηκε στη δέσμη των κυρώσεων που καλούνται να επικυρώσουν οι υπουργοί Εξωτερικών.
Η Γερμανία και η Ιταλία ήραν τις επιφυλάξεις που είχαν διατυπώσει για την πρόταση αυτή που υποστηρίχθηκε από μεγάλο αριθμό Ευρωπαίων ηγετών, όπως διευκρίνισαν οι δύο διπλωματικές πηγές.
Οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν επίσης να άρουν το προνόμιο της μετακίνησης χωρίς βίζα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους κατόχους ρωσικού υπηρεσιακού διαβατηρίου.