Εύκολο γλυκό, εξαιρετικά αρωματικό, που σε πολλούς από εμάς ξυπνάει παιδικές αναμνήσεις. Αυτό είναι το σάμαλι!
Με αυτή την πολίτικη νοστιμιά οι «Μαγειρικοί διάλογοι» συνεχίζουν το ταξίδι τους στην πανέμορφη Κωνσταντινούπολη.
500 γρ. γιαούρτι |
500 γρ. σιμιγδάλι χοντρό |
1 κούπα ζάχαρη |
1 κούπα νερό |
½ κ.γ. μαστίχα |
2 κ.γ. σόδα |
125 γρ. βούτυρο |
Για το σιρόπι
2½ κούπα νερό |
2½ κούπα ζάχαρη |
Χυμό από μισό λεμόνι |
2 κ.γ. ροδόνερο |
- Βουτυρώνουμε το ταψί και λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο.
- Στο γιαούρτι προσθέτουμε πρώτα τη σόδα και μετά τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το μίγμα στο ταψί και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
- Το φουρνίζουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά στις αντιστάσεις με αέρα
- Για το σιρόπι προσθέτουμε όλα τα υλικά μαζί. Μόλις έρθει σε βρασμό, το αφήνουμε για 5 λεπτά και μετά το σβήνουμε.
- Σιροπιάζουμε ζεστό σάμαλι με σιρόπι σε θερμοκρασία δωματίου και ξεκουράζουμε το γλυκό για τουλάχιστον 12 ώρες.
Σάββας Καρίπογλου