Το δικό του λιθαράκι στην ανάδειξη της σημασίας αλλά και της διατήρησης της κουζίνας των Ελλήνων του Πόντου βάζει ο Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας με τη συμμετοχή του στην έρευνα του κλινικού διατροφολόγου Αχιλλέα Κεραμάρη, από το Ανατολικό Εορδαίας.
Ο Σύλλογος ανταποκρίθηκε θετικά για συμμετοχή στην έρευνα αυτή, με βάση την δημόσια πρόσκληση του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με την έγκριση της αρμόδιας επιτροπής ηθικής και δεοντολογίας της έρευνας, που απευθύνεται σε πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας άνω των 50 ετών και ποντιακής καταγωγής.
Οι συμμετέχοντες καλούνται να συμπληρώσουν σχετικό ερωτηματολόγιο που μπορεί να το βρουν οι ενδιαφερόμενοι, στο σύνδεσμο https://forms.gle/nzzS4xV92k8niQJ26.
Με στόχο την εξαγωγή επιστημονικών συμπερασμάτων για το προφίλ αλλά και για το πόσο σημαντική είναι η κουζίνα των Ελλήνων του Πόντου στην ευρύτερη περιοχή –ώστε να υπάρξουν αποτελεσματικές προωθητικές ενέργειες για την διατήρηση και την μετάδοση της παραδοσιακής ποντιακής διατροφής στις επόμενες γενιές–, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, συνάντηση της υπεύθυνης του τμήματος γυναικών του Συλλόγου Ιφιγένειας Ακριτίδου, του προέδρου του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας Αντώνη Μαυρίδη και του αντιπροέδρου Γιάννη Καρύδη, με τον υπεύθυνο της έρευνας Αχιλλέα Κεραμάρη.
Ο Σύλλογος θα συμμετέχει και στις δύο φάσεις της έρευνας που εκτός από την συμπλήρωση του σχετικού ερωτηματολογίου, περιλαμβάνει αργότερα και τη συμμετοχή εθελοντών, με συνεντεύξεις, μαγείρεμα, παρασκευή και γευμάτισμα παραδοσιακών πιάτων και τροφίμων της κουζίνας των Ελλήνων του Πόντου.