Οι Ρώσοι κατέλαβαν ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο που απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από το Κίεβο, παραδέχτηκε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποσχόμενος ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα το ανακαταλάβουν.
Σύμφωνα με τη βιντεοσκοπημένη ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το αεροδρόμιο κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις αλλά η απόβαση αλεξιπτωτιστών στο Γκοστόμελ, όπου βρίσκεται, εμποδίστηκε και οι ουκρανικές δυνάμεις έλαβαν την εντολή «να τους καταστρέψουν».
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι 20 ρωσικά ελικόπτερα και αεροσκάφη Mi-8 μετέφεραν αλεξιπτωτιστές στο Γκοστόμελ, όπου είναι σε εξέλιξη μάχες για τον έλεγχο του αεροδρομίου.
Στο μεταξύ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε να αποκλειστεί η Ρωσία από το σύστημα Swift για τις διατραπεζικές συναλλαγές, όπως έγραψε ο ίδιος στο Twitter μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Στο Κίεβο έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας από τον δήμαρχο της πόλης.
Ένα νέο Σιδηρούν Παραπέτασμα χωρίζει πλέον τη Ρωσία από τον «πολιτισμένο κόσμο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας. Είπε ότι «ακούει» τον ήχο του νέου αυτού σιδηρού παραπετάσματος που πέφτει καθώς τα ρωσικά στρατεύματα προωθούνται στο εσωτερικό της χώρας του και προειδοποίησε ότι ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο πρόεδρος Ζελένσκι φοβάται τόσο για το εάν η Ουκρανία θα εξακολουθήσει να υφίσταται ως κράτος, αλλά και για την ίδια του τη ζωή, δήλωσε ο αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ, έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία μαζί του.
Ταυτόχρονα μάχη δίνεται για να μην καταλάβουν το πρώην πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ τα ρωσικά στρατεύματα. Από την πλευρά του, το Γαλλικό Πρακτορείο κάνει λόγο για μάχες που βρίσκονται σε εξέλιξη κοντά στον χώρο αποθήκευσης των πυρηνικών αποβλήτων στο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, επικαλούμενο τον σύμβουλο του υπουργού Εσωτερικών Αντόν Γκερατσένκο.
«Τα στρατεύματα των εισβολέων εισχώρησαν από τη Λευκορωσία στη ζώνη του εργοστασίου του Τσερνόμπιλ. Τα μέλη της Εθνοφρουράς που προσταεύουν τον χώρο αποθήκευσης προβάλλουν πεισματικά αντίσταση», έγραψε στο Telegram.
Δεν είναι πλέον υπό ουκρανικό έλεγχο τμήμα της Χερσώνας
Ορισμένα τμήματα της Χερσώνας, μιας επαρχίας στη νότια Ουκρανία που συνορεύει με την Κριμαία δεν είναι πλέον υπό ουκρανικό έλεγχο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται τις τοπικές αρχές.
Νωρίτερα, ένας σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι διεξάγονται σφοδρές μάχες στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία αλλά και στις περιοχές του Σούμι, του Χαρκόβου, της Χερσώνας, της Οδησσού και σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο.
Εντολή να αντιμετωπίζονται με σεβασμό οι Ουκρανοί στρατιωτικοί
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού έδωσε ειδική εντολή σε όλους τους διοικητές των στρατιωτικών μονάδων να αντιμετωπίζουν με σεβασμό τους Ουκρανούς στρατιωτικούς, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κανασένκοφ.
Στην εντολή υπογραμμίζεται ότι «δεδομένου ότι οι στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, σε αντίθεση με τους εθνικιστές, έδωσαν όρκο στον ουκρανικό λαό και υπακούουν σε εντολές, πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό».
Ο Ίγκορ Κανασένκοφ δήλωσε ότι η Ρωσία κατέστρεψε 74 υπέργειους στόχους στρατιωτικών υποδομών, «μεταξύ των οποίων 11 αεροδρόμια, τρία κέντρα διοίκησης, σημείο ναυτικής βάσης του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας, καθώς και 18 σταθμούς ραντάρ αντιαεροπορικής άμυνας των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-300 και Buk-M1».
Video of a dangerously close air-to-ground strike. Unclear of purpose or target. pic.twitter.com/CKIVjRWEyN
— GMI (@Global_Mil_Info) February 24, 2022
Διαδηλώσεις κατά της Ρωσίας
«Σταματήστε αυτήν την τρέλα, σώστε τη ζωή, όχι άλλα ψέματα»: μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο, ένας διαδηλωτής κρατούσε ένα πλακάτ με το παραπάνω σύνθημα. Άλλοι κρατούσαν ή είχαν σκεπαστεί με την ουκρανική σημαία.
Μεταξύ των διαδηλωτών, Ρώσοι επικρίνουν τη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε η Μόσχα.
«Θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε αντίθετοι με τον πόλεμο. Είμαστε Ρώσοι και ερχόμαστε από τη Ρωσία. Η Ουκρανία ήταν πάντα μια φιλική προς εμάς χώρα και μια κοντινή σε εμάς χώρα», είπε από την πλευρά της 40χρονη Εκατερίνα Στουντνίσκι, η οποία ζει 16 χρόνια στη Γερμανία.
Κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της Γερμανίας.
Στο Παρίσι, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία, μεταξύ αυτών υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου, όπως εκείνος των Πρασίνων Γιανίκ Ζαντό ή η πρώην υπουργός Κριστιάν Τομπιρά.
Στη Βαρσοβία, ένας διαδηλωτής έβαλε φωτιά και έκαψε μια σημαία της Ρωσίας, μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία.
Νωρίτερα, διοργανώθηκαν συγκεντρώσεις στη Βηρυτό και το Τόκιο. Στο Δουβλίνο, τη Χάγη και το Άμστερνταμ, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν επίσης σήμερα μπροστά από τις ρωσικές αντιπροσωπείες.
Απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας
Την απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας προβλέπει αεροπορική οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Επίσης συνιστάται να αποφεύγονται όλες οι διελεύσεις πολιτικών αεροσκαφών από τους εναέριους χώρους (FIR) που βρίσκονται στα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Συγκεκριμένα η notam προβλέπει τα ακόλουθα:
- Τα πολιτικά αεροπλάνα απαγορεύεται να εισέρχονται σε όλο τον εναέριο χώρο (FIR) της Ουκρανίας.
- Λόγω υψηλής επικινδυνότητας συνιστάται να αποφεύγονται όλες οι διελεύσεις πολιτικών αεροσκαφών από τους εναέριους χώρους (FIR) που βρίσκονται στα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Η αεροπορική οδηγία έχει τρίμηνη διάρκεια και ισχύει από σήμερα Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022 έως την Τρίτη 24 Μαΐου 2022.