Φόρο τιμής στις γυναίκες που πήραν μέρος στην Επανάσταση αποτίει με τον δικό του τρόπο ο Θανάσης Βασιλειάδης, σπουδαστής στο Τμήμα Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης της Σχολής Επιστημών Σχεδιασμού του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, σχεδιάζοντας ρούχα που τις μεταμορφώνουν σε «Εύζωνες» και εμφανίζουν την Ελλάδα ως γυναίκα.
Τα ρούχα του, που όπως και άλλων σπουδαστών και σπουδαστριών, φιλοξενούνται στην έκθεση «Μικρές ιστορίες επανάστασης», στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, σχεδιάστηκαν με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Την ιδέα για τη συμμετοχή στην έκθεση είχε η ενδυματολόγος και λέκτορας Εφαρμογών Βενετία Κουτσού που καθοδήγησε και τους ενδιαφερόμενους. Αν και αρχικά το θέμα το έκριναν δύσκολο και «βαρετό» με την καθοδήγηση κατάφεραν να δουν το θέμα αλλιώς. Μέσα από ιστορίες που αντλήθηκαν από αρχεία και ποικίλες αναγνώσεις της επανάστασης, οι σπουδαστές/στριες κατάφεραν και βρήκαν εκείνα τα στοιχεία που τους κινητοποίησαν ώστε να αποδώσουν με σύγχρονο τρόπο στοιχεία της ελληνικής επανάστασης και να δώσουν τη δική τους αισθητική του ερμηνεία.
«Είχαμε μείνει στην αισθητική της ελληνικής επανάστασης που μαθαίναμε στα σχολεία και φοβηθήκαμε ότι θα μας περιορίσει», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ελένη Μαϊκάντη-Παλαιοχωρίτη που εμπνεύστηκε από τους πίνακες του Νικηφόρου Λύτρα και του Θεόδωρο Ράλλη.
Οι καπνοί από τον πίνακα του John Theophilus Lee, με θέμα τη Μάχη του Ναυαρίνου, ενέπνευσαν τη Μαρία Καπουράνη για να σχεδιάσει μια μάλλινη κάπα. Η Κατερίνα Δημητρακοπούλου εμπνεύστηκε από τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, επειδή εντυπωσιάστηκε από την ιστορία της ηρωίδας, όταν επισκέφτηκε το σπίτι της στις Σπέτσες και έτσι δημιούργησε, χρησιμοποιώντας κορδόνια και σχοινιά, το μαύρο από τα κανόνια και το άσπρο από τα πανιά, στοιχεία που παραπέμπουν στα πλοία που συμμετείχαν στον κατά θάλασσα αγώνα της Απελευθέρωσης του 1821. Από τις γυναίκες της επανάστασης, αλλά και από το πέπλο καπνού που κάλυψε τα πάντα εκείνη την περίοδο, εμπνεύστηκε και η Ηρώ Κεμεντζεσίδου.
Μέσα από τις υφές, τα χρώματα και τις γραμμές των ενδυμάτων, εστιάζοντας σε επιμέρους στοιχεία της ενδυμασίας του Εύζωνα και της πλούσιας παράδοσης της γυναικείας φορεσιάς, οι σπουδαστές/στριες «αφηγούνται» μικρές στιγμές της Επανάστασης του ’21.
Τα ρούχα σχεδίασαν και κατασκεύασαν οι φοιτητές/τριες: Άντρια Αδάμου, Γεωργία Παχυγιαννάκη, Κατερίνα Δημητρακοπούλου, Ελένη Μαϊκάντη-Παλαιοχωρίτη, Έλενα Τσαλικίδου, Μαρία Καπουράνη, Σταυρούλα Τσεντίδου, Ηρώ Κεμεντζεσίδου, Ιωάννα Σκουρλέτου, Θανάσης Βασιλειάδης, Κώστας Λυκούδης.
Η έκθεση, που πλαισιώνει την αρχαιολογική περιοδική έκθεση του μουσείου Για μια φλόγα που καίει. Αρχαιότητες και Μνήμη, Θεσσαλονίκη-Μακεδονία [1821-2021], θα διαρκέσει έως 31 Μαρτίου 2022.
- Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη Δήμητρα Κεχαγιά.