Την ενίσχυση της ασφάλειας της Μαριούπολης ανακοίνωσε το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι σήμερα.
Ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Ζελένσκι Κίριλο Τιμοσένκο, είχε συνομιλίες νωρίτερα σήμερα με τους επικεφαλής των τοπικών διοικήσεων και των δημάρχων με αντικείμενο την επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε όλο το ουκρανικό έδαφος, εκτός από το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ. Οι συμμετέχοντες συζήτησαν λεπτομερώς τα σχέδια δράσης τους υπό διάφορες καταστάσεις, την οργάνωση της δουλειάς των νοσοκομείων, τις ενέργειες των στρατιωτικοπολιτικών διοικήσεων στις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ και την ενίσχυση της ασφάλειας της Μαριούπολης, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Νωρίτερα, ο ίδιος ο Ζελένσκι είπε ότι δεν μπορεί να προβλέψει τις ενέργειες της Ρωσίας αλλά τόνισε ότι ο ουκρανικός στρατός είναι έτοιμος για οποιαδήποτε εξέλιξη.
Εν τω μεταξύ δύο κομβόι με στρατιωτικό εξοπλισμό χωρίς αναγνωρίσιμα διακριτικά κατευθύνονται προς το Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, ακολουθώντας διαφορετικούς δρόμους από την πλευρά των ρωσικών συνόρων, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο μαρτυρία δημοσιογράφου που βρίσκεται στην περιοχή.
Το ένα κομβόι περιλαμβάνει εννέα τανκς και ένα στρατιωτικό όχημα, ενώ το δεύτερο φορτηγά και βυτιοφόρα, δήλωσε ο δημοσιογράφος.
Τι λένε οι ΗΠΑ
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «όσο έτοιμος θα μπορούσε να είναι» για μια εισβολή στην Ουκρανία, καθώς «σχεδόν το 100%» των αναγκαίων στρατιωτικών δυνάμεων έχει ήδη πάρει θέση, εκτίμησε σήμερα ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «διαθέτει σχεδόν το 100% των δυνάμεων που είχαμε υπολογίσει ότι θα κινητοποιούσε» για να εισβάλει στην Ουκρανία, είπε αυτός ο αξιωματούχος του αμυντικού τομέα, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.
Σύμφωνα πάντα με αυτήν την πηγή, το 80% των περίπου 150.000 Ρώσων στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί κοντά στην Ουκρανία βρίσκονται σε «διάταξη μάχης», έχοντας συγκεντρωθεί σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από τα σύνορα, σε σχηματισμό επίθεσης.
Ο Ρώσος πρόεδρος «είναι τόσο έτοιμος όσο θα μπορούσε να είναι», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η απόφαση να μπει στην Ουκρανία ο στρατός επαφίεται στον Βλαντίμιρ Πούτιν. «Μπορεί να μπει ανά πάσα στιγμή», υπογράμμισε.