Την ώρα που παραμένουν σε εξέλιξη κινήσεις στη διεθνή σκακιέρα μετά το μπαράζ κυρώσεων –έστω και περιορισμένης εμβέλειας– εναντίον της Ρωσίας από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε μια διφορούμενη δήλωση κατά τη διάρκεια διαγγέλματος για την Ημέρα του Υπερασπιστή της Πατρίδας.
«Η χώρα μας είναι πάντα ανοιχτή στον άμεσο και ειλικρινή διάλογο για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων στα πιο περίπλοκα προβλήματα. Ωστόσο τα συμφέροντά μας και η ασφάλεια των πολιτών μας είναι για αδιαπραγμάτευτα», είπε.
Χθες οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της Πέμπτης σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, ενώ οι γαλλικές προσπάθειες για μια σύνοδο κορυφής Μπάιντεν-Πούτιν φάνηκε ότι εξανεμίστηκαν μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.
Πληροφορίες από την Ανατολική Ουκρανία αναφέρουν ότι οι παραβιάσεις τις εκεχειρίας είναι συνεχείς.
Μιλώντας στο Reuters εκπρόσωπος των Αρχών του Λουγκάνσκ είπε ότι οι βομβαρδισμοί από φιλορώσους αυτονομιστές ήταν συνεχείς και δεν επέτρεψαν τις εργασίες αποκατάστασης και την επαναλειτουργία θερμοηλεκτρικού σταθμού που βρίσκεται στην περιοχή.
Η Ουκρανία άρχισε σήμερα να επιστρατεύει εφέδρους ηλικίας 18-60 ετών και παράλληλα ζήτησε από τους πολίτες της να εγκαταλείψουν αμέσως τη Ρωσία.
Νέες δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν την ανάπτυξη 100 και πλέον στρατιωτικών οχημάτων και το στήσιμο δεκάδων σκηνών στη νότια Λευκορωσία, βορείως των συνόρων με την Ουκρανία, όπως και τη δημιουργία νοσοκομείου εκστρατείας πλάι σε στρατόπεδο στη δυτική Ρωσία.
Ευρωπαίοι και Αμερικανοί προειδοποιούν ότι οι πρώτες κυρώσεις που αφορούν τράπεζες, τον τομέα της άμυνας και επιχειρηματίες είναι η… πρόγευση. Η έκπληξη όμως ήρθε χθες από το Βερολίνο που «πάγωσε» την αδειοδότηση του Nord Stream 2, με αποτέλεσμα η Μόσχα να προειδοποιήσει για αστρονομικές αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου.
Το Κίεβο πάντως δεν είναι ευχαριστημένο· ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε τη Δύση να πλήξει τη ρωσική οικονομία και τον στενό κύκλο του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η απάντηση είναι ότι πρώτο κύμα ευρωπαϊκών κυρώσεων είναι στοχευμένο, αποσκοπώντας να στείλει αφενός μήνυμα ισχυρής ενότητας εκ μέρους των δυτικών συμμάχων –είναι γνωστό πως υπάρχουν διαφοροποιήσεις εντός των «27», καθώς πολλές χώρες δεν θεωρούν ότι η Ρωσία έκανε εισβολή–, και αφετέρου να δώσει το περιθώριο για πιο σκληρά μέτρα σε περίπτωση προώθησης και άλλο των ρωσικών στρατευμάτων.
Μιλώντας σήμερα στο Sky News η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας εκτίμησε ότι είναι «πολύ πιθανό» ο Ρώσος πρόεδρος να θελήσει να εισβάλει και να καταλάβει την ουκρανική πρωτεύουσα. Παράλληλα δήλωσε ότι δεν υπάρχει επιβεβαίωση από τις υπηρεσίες Πληροφοριών ότι έχει αναπτυχθεί η ρωσική δύναμη στις αποσχισθείσες επαρχίες της Ανατολικής Ουκρανίας.