Στις εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με τη ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η οποία κάλυψε πέρσι το 45% των συνολικών εισαγωγών, στρέφεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου δεν απέκλεισε να υπάρξουν επιπτώσεις στις τιμές σε περίπτωση που κλιμακωθεί η κρίση με την Ουκρανία.
Η ίδια πηγή δήλωσε ότι:
- Γίνεται προγραμματισμός για τη διασφάλιση εφοδιασμού των εγκαταστάσεων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στη Ρεβυθούσα με συνεχή εκφόρτωση πλοίων. «Η χρήση της Ρεβυθούσας είναι ήδη αυξημένη φέτος και αν χρειαστεί θα αναζητηθούν περισσότερα φορτία», πρόσθεσε.
- Υπάρχει ετοιμότητα για τροφοδοσία με πετρέλαιο ντίζελ των μονάδων φυσικού αερίου που έχουν τεχνικά αυτή τη δυνατότητα. «Έτσι αν χρειαστεί θα μειωθεί η ζήτηση για φυσικό αέριο με προορισμό την ηλεκτροπαραγωγή, αλλά και θα διασφαλιστεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», εξήγησε.
Το ελληνικό σύστημα διαθέτει σήμερα τέσσερα σημεία εισόδου φυσικού αερίου: στο Σιδηρόκαστρο που κάλυψε πέρσι το 45,5% των εισαγωγών, στη Ρεβυθούσα (31,8%), τη διασύνδεση με τον αγωγό ΤΑΡ στη Νέα Μεσημβρία (17,51%) και τον ελληνοτουρκικό αγωγός στους Κήπους (5,17%).
Το ρωσικό φυσικό αέριο διοχετεύεται στην Ελλάδα μέσω αγωγών που διέρχονται από την Τουρκία και τη Βουλγαρία.
Η εικόνα που μεταφέρεται από αρμόδια στελέχη είναι πως δεν έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής διαταραχή στον εφοδιασμό. Και σε επίπεδο τιμών η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μοιάζει ν’ αντιδρά ομαλά, καθώς η τιμή του ρεύματος στο Χρηματιστήριο διαμορφώνεται σήμερα στα 188,39 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή ουσιαστικά στα χθεσινά επίπεδα (ήταν 187,55 ευρώ).