Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε μια σειρά από νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σε μια τελευταία εξέλιξη της γεωπολιτικής κρίσης στην Ουκρανία.
«Αυτή είναι η αρχή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, υποσχόμενος ότι «αν η Ρωσία προχωρήσει με την εισβολή, εμείς είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με περαιτέρω κυρώσεις».
Οι κυρώσεις έρχονται μια ημέρα αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την αναγνώριση των περιοχών στο Ντονμπάς ως ανεξάρτητων δημοκρατιών, μια κίνηση που θεωρείται ευρέως ως προοίμιο μιας επίθεσης. Πράγματι, ο Ρώσος πρόεδρος ενέκρινε τη μετακίνηση στρατευμάτων στις ανατολικές περιοχές ως «ειρηνευτική» δύναμη, κλιμακώνοντας περαιτέρω μια ευρύτερη εισβολή.
Η ομιλία του Μπάιντεν από το Ανατολικό Δωμάτιο καθυστέρησε περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά από την αρχικά προγραμματισμένη έναρξη, ίσως καταδεικνύοντας την πολυπλοκότητα στην αντιμετώπιση της κλιμακούμενης κρίσης.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο πρώτη «δόση» των κυρώσεων θα αφορά δύο ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και το ρωσικό δημόσιο χρέος, πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα δεν μπορεί πλέον να αντλεί χρήματα από τη Δύση και δεν μπορεί να εμπορεύεται χρέος στις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Είπε επίσης ότι θα επιβληθούν κυρώσεις στη ρωσική ελίτ και στα μέλη των οικογενειών τους.
«Χθες, ο κόσμος άκουσε ξεκάθαρα την πλήρη έκταση της στρεβλής επανεγγραφής της ιστορίας από τον Βλαντιμίρ Πούτιν», είπε ο Αμερικανός ηγέτης, αναφερόμενος στη μακροσκελή ομιλία του Ρώσου ομολόγου του, όμως είπε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για τη διπλωματία, ώστε να αποφευχθεί ένα «χειρότερο σενάριο».
Άλλες χώρες έχουν επίσης λάβει μέτρα ως απάντηση, με τη Γερμανία να διακόπτει τον αγωγό Nord Stream 2, ένα έργο που επρόκειτο να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη δυτική Ευρώπη.
Ο Λευκός Οίκος είχε σταματήσει να αποκαλεί τις κινήσεις της Ρωσίας «εισβολή», αλλά αυτό άλλαξε την Τρίτη, όταν ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Φάινερ το χαρακτήρισε «αρχή εισβολής».
Ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «χρησιμοποιεί κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της για να προστατεύσει τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές από την αύξηση των τιμών στην ενέργεια. Όπως είπα την περασμένη εβδομάδα, η υπεράσπιση της ελευθερίας θα έχει κόστος και για εμάς, εδώ στην πατρίδα μας. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Αλλά καθώς το κάνουμε αυτό, θα αναλάβω σθεναρή δράση για να βεβαιωθώ ότι οι κυρώσεις στοχεύουν στη ρωσική οικονομία και όχι στη δική μας».