«Μια θάλασσα μνήμες… και γινήκαμε όλοι ένα» είναι ο τίτλος των επετειακών εκδηλώσεων που θα διοργανώσει η Καλαμαριά για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Άλλωστε, στα πρανή της Αρετσούς ξεκίνησε για χιλιάδες μία νέα ζωή για τους ξεριζωμένους από την Μικρά Ασία, τον Πόντο, τη Καππαδοκία και τη Θράκη.
«Οι Έλληνες που ήρθαν εδώ αντιμετώπισαν τότε [σ.σ. στα απολυμαντήρια] τον κλίβανο, το κούρεμα, το πλύσιμο με κρύο νερό. Πενήντα χιλιάδες υπέκυψαν από τις κακουχίες και αυτοί που επέζησαν χαρακτήρισαν τραυματική την εμπειρία. Μας μετέδωσαν όμως την αγάπη τους για δημιουργία και προκοπή. Οφείλουμε να είμαστε προκομμένοι, όπως μας έμαθαν οι πρόγονοι μας», είπε ο δήμαρχος Γιάννης Δαρδαμανέλης παρουσιάζοντας το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.
Οι επετειακές εκδηλώσεις
Όλες οι εκδηλώσεις θα είναι υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού. Σχεδιάστηκαν από την ομάδα «Καλαμαριά 1922-2022» με υπεύθυνο τον αντιδήμαρχο Θάνο Γιαννακό.
Από το πρόγραμμα ξεχωρίζει η λαμπαδηδρομία στις 12 Μαρτίου, μια προσομοίωση της άφιξης των προσφύγων από τη θάλασσα.
Αφετηρία θα είναι η ακτή της Αρετσούς, όπου θα γίνει μια λιτή τελετή ανάμματος λαμπάδων, κεριών, «ως σύμβολο των τρεμάμενων ψυχών» που κατέφτασαν τότε στην παραλία. Θα ακολουθήσει πορεία ως την Πλατεία Δημαρχείου και εκεί θα προβληθεί ιστορικό βίντεο για την έλευση των προσφύγων.
Επίσης, πολύ πιο αναβαθμισμένη θα είναι αυτόν τον Σεπτέμβριο η αναπαράσταση της άφιξης που γίνεται κάθε χρόνο από το 2002 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών Νέας Κρήνης. Πάνω από 100 βάρκες θα φτάσουν στην Αρετσού και στην ακτή θα προβληθούν αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις από πρόσφυγες πρώτης γενιάς.
Σε όλη τη διάρκεια του έτους θα τρέχει το πρόγραμμα «Δώδεκα μήνες, Δώδεκα Μνήμες, Δώδεκα Γεύσεις»: γνωστοί σεφ της Καλαμαριάς προτείνουν παραδοσιακές συνταγές της Μικρασίας, μία για κάθε μήνα, στους πελάτες τους. Στην επίσημη ιστοσελίδα του δήμου έχουν αναρτηθεί και οι συνταγές και όλες οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στη δράση.
Στις 7-9 Νοεμβρίου προγραμματίζεται το 1ο Διεθνές Συνέδριο για τη Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ για πρώτη φορά θα γίνει και δράση μαρμαρογλυπτικής – τα γλυπτά που θα παραχθούν θα κοσμήσουν διάφορα σημεία του δήμου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Για Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου) προγραμματίζεται αφιέρωμα στη Γενιά του ’30, μαθητές θα στολίσουν με καρτελάκια το «Δέντρο της Μνήμης», ενώ το πρόγραμμα συμπληρώνουν συναυλίες παραδοσιακής μουσικής και χορευτικά δρώμενα, δράσεις με ειδικές θεματικές για το παιδί και για τη γυναίκα, βραδιές ποίησης, σεμινάρια, εικαστικές και ιστορικές εκθέσεις, κ.ά.