Αψηφώντας τη Δύση και κλιμακώνοντας την κρίση που ενδεχομένως να οδηγήσει σε μείζονα σύρραξη, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε χθες την ανεξαρτησία των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι στις συγκεκριμένες περιοχές θ’ αναπτυχθεί ρωσική ειρηνευτική δύναμη.
Στο διάγγελμά του όμως δεν διευκρίνισε ούτε πόσα στρατεύματα ούτε για πόσο καιρό θα σταλούν στο Ντονμπάς, όπως είναι γνωστή η Ανατολική Ουκρανία.
Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, και ενίοτε οργισμένος, ο Βλαντίμιρ Πούτιν απαίτησε από το Κίεβο να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των αυτονομιστών, προειδοποιώντας πως θα έχει την αποκλειστική «ευθύνη για τη συνέχιση της αιματοχυσίας». Επίσης παρουσίασε την Ουκρανία σαν τεχνητή χώρα, αδιαχώριστη από τη Ρωσία.
Οι δυτικές χώρες εκτιμούν ότι στη μεθόριο έχουν αναπτυχθεί περίπου 150.000 στρατιώτες, οι οποίοι είναι έτοιμοι για εισβολή μεγάλης κλίμακας.
Σήμερα, το ρωσικό κοινοβούλιο αναμένεται να επικυρώσει τις δύο συμφωνίες συνεργασίας και αμοιβαίας υποστήριξης που υπεγράφησαν με τους αυτονομιστές, διάρκειας έξι ετών. Το RIA μετέδωσε ότι ακολούθως θα συζητηθούν θέματα όπως τα ακριβή σύνορα του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.
«Ούτε σπιθαμή»
Η Ουκρανία χαρακτηρίζει τις τελευταίες ρωσικές ενέργειες ως παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητάς. «Δεν φοβόμαστε τίποτα και κανέναν, δεν θα εκχωρήσουμε ούτε σπιθαμή γης», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Είπε ακόμη πως αναμένει από τους δυτικούς συμμάχους ξεκάθαρη και αποτελεσματική υποστήριξη.
Οι νέες εξελίξεις σηματοδοτούν το τέλος της ειρηνευτικής διαδικασίας με γαλλογερμανική μεσολάβηση. Παρά τις συχνές παραβιάσεις της εκεχειρίας η συμφωνία είχε επιτρέψει να σταματήσουν οι σφοδρές εχθροπραξίες στα μέτωπα όπου έχουν σκοτωθεί πάνω από 14.000 άνθρωποι από το ξέσπασμα του πολέμου το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.
Η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η Μόσχα ενδέχεται να αποπειραθεί να καταλάβει με ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση ολόκληρη την Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το NATO, η Βρετανία καταδίκασαν την απόφαση του Ρώσου προέδρου και ετοιμάζονται να ανακοινώσουν νέο γύρο ακόμη πιο σκληρών κυρώσεων.
Ο Τζο Μπάιντεν επαναβεβαίωσε στον Ουκρανό ομόλογό του τη «δέσμευση των ΗΠΑ να προασπίσουν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», και υποσχέθηκε ταχύτατα και αποφασιστικά μέτρα.
Από την άλλη, η γαλλική προεδρία ανήγγειλε νέες κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος ρωσικών φυσικών και νομικών προσώπων, καταγγέλλοντας ως «παρανοϊκή» την ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος μίλησε περί «γενοκτονίας» των Ρώσων και των ρωσόφωνων στην Ουκρανία. Ο δε Μπόρις Τζόνσον θα ανακοινώσει σήμερα «μεγάλο πακέτο κυρώσεων».
Πάντως, μέχρι την τελευταία στιγμή οι Ευρωπαίοι προσπαθούσαν να βάλουν… φρένο στη Μόσχα, με τον Εμανουέλ Μακρόν σε έναν πυρετό διαπραγματεύσεων προκειμένου να συμφωνηθεί μια συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν.
Τα διπλωματικά περιθώρια στενεύουν
Για τη Ρωσία η κρίση οφείλεται στις δυτικές χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν την Ουκρανία ώστε να απειλήσουν την ασφάλειά της.
Κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Αμερικανίδα Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ έκανε λόγο για πρόσχημα ώστε να υπάρξει νέα εισβολή σε ουκρανικά εδάφη. «Ο πρόεδρος Πούτιν έσκισε τη συμφωνία του Μινσκ, την έκανε κομματάκια. Λέμε σαφώς πως δεν πιστεύουμε ότι θα σταματήσει σε αυτό» ανέφερε, προειδοποιώντας για τρομερές συνέπειες σε όλη την υφήλιο.
Από τη μεριά του ο Ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Νεμπένζια προειδοποίησε τα δυτικά κράτη «να το σκεφτούν δύο φορές» προτού προχωρήσουν σε ενέργειες που θα επιδεινώσουν την κατάσταση.
Ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ, Τζανγκ Τζουν, κάλεσε όλα τα μέρη να δείξουν «αυτοσυγκράτηση».
Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη είναι προγραμματισμένο να γίνει η συνάντηση Λαβρόφ–Μπλίνκεν στη Γενεύη.
«Ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές λέμε: Είμαστε έτοιμοι για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, για το λόγο αυτό η θέση μας παραμένει ίδια. Τασσόμαστε πάντα υπέρ της χρήσης της διπλωματίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε σχόλιά της που αναρτήθηκαν στο YouTube.
Στις διεθνείς αγορές οι συνέπειες της κλιμάκωσης της κρίσης αρχίζουν ήδη να γίνονται αισθητές. Η τιμή του πετρελαίου έφθασε σε υψηλό επταετίας, νομίσματα που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια (όπως το γεν) κάνουν ράλι, ενώ το ρούβλι πέφτει – έφτασε ακόμη και σε ισοτιμία 80:1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου.