Για την κόρη που έταξε στον βασιλιά χρυσομέλικα και χρυσοτσάκατα παιδιά μιλάει το λαϊκό παραμύθι από τη Συγή της Βιθυνίας, ένα από τα πολλά που διασώθηκαν χάρη στα Μικρασιατικά Χρονικά.
Η φωνή του ηθοποιού και σκηνοθέτη Κώστα Γάκη μάς κάνει ένα ταξίδι στην αυλή του βασιλιά.
Με την πρωτότυπη μουσική που έγραψε αφηγείται για τα κορίτσια που γεννήθηκαν και έκαναν τον τόπο να λάμπει, για την κακία της πεθεράς και για την αδικία, και φτάνει μέχρι τη λύτρωση.
Αυτό είναι το πρώτο παραμύθι των podcast «Παραμύθια της Μικράς Ασίας». Πρόκειται για μία δράση του Ιδρύματος Λασκαρίδη με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το Ίδρυμα έχει στην κατοχή του το αρχείο των Μικρασιατικών Χρονικών, της ιστορικής πηγής όπου καταγράφηκαν για πρώτη φορά συστηματικά οι παραδόσεις της Μικράς Ασίας.
Η Συγή της Βιθυνίας απ’ όπου προέρχεται η ιστορία είναι αρχαία πόλη, συνδεδεμένη με την Αργοναυτική Εκστρατεία. Το 1920 αριθμούσε περίπου 2.000 κατοίκους, κατά συντριπτική πλειοψηφία ελληνορθόδοξους.
Χάρη στην ελαιουργία και την παραγωγή μεταξιού (όπως όλη η περιοχή της Προύσας) άκμασε ιδιαιτέρως στις αρχές του 20ού αιώνα. Με τη Μικρασιατική Καταστροφή εγκαταλείφθηκε και σήμερα είναι ένα χωριό με περίπου 600 κατοίκους, το οποίο ονομάζεται Κούμγιακα (Kumyaka), αν και ο σύγχρονος επισκέπτης θα ακούσει συχνά τους ντόπιους να αναφέρονται σε αυτό με το ελληνικό του όνομα.
Στη Συγή σώζεται η εκκλησία των Αρχαγγέλων, η οποία χρονολογείται στην εποχή του Κωνσταντίνου του Πορφυρογέννητου (905-959 μ.Χ.).