Συνεχίζεται η κλιμάκωση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, με τους αυτονομιστές του Ντονέτσκ να εκκενώνουν τον πληθυσμό προς τη Ρωσία, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο χρόνος για τη διπλωματία έχει αρχίσει να εξαντλείται.
Picture of the evacuation buses posted by the Russian news outlet Izvestia pic.twitter.com/FzXf6qblz4
— Michael A. Horowitz (@michaelh992) February 18, 2022
Την ίδια ώρα, η Δύση υποστηρίζει ότι η Μόσχα όχι μόνο δεν έχει αποκλιμακώσει την κατάσταση, αλλά αντιθέτως έχει ενισχύσει τις δυνάμεις της με περίπου 90.000 στρατιώτες, φτάνοντας τον συνολικό τους αριθμό στους περίπου 190.000.
3 companies of T-80 tanks coming out of Tamarovka train station and turning west towards Ukraine, 26km from the border, uploaded 13 hours ago so likely from Wednesday night. Location: 50°40'24"N 36°14'14"E https://t.co/QTmZXUu81h
— ELINT News (@ELINTNews) February 18, 2022
Κομβόι αρμάτων μάχης Τ-80 εθεάθη στην πόλη Ταμαρόφκα, με κατεύθυνση δυτικά προς τα σύνορα με την Ουκρανία.
So much for the Russian withdrawal. SAR imagery of the Kursk military camp around 90km from the Ukrainian border shows a huge increase of activity. pic.twitter.com/DNorhO2B8E
— Kyle Glen (@KyleJGlen) February 18, 2022
Δορυφορική εικόνα που δείχνει την αύξηση της στρατιωτικής δραστηριότητας στην περιοχή του Κουρσκ.
Σε πολιτικό επίπεδο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατηγόρησε τη Μόσχα για προβοκάτσια μετά τους ισχυρισμούς περί επιθέσεων από Ουκρανούς σε αυτονομιστές.
Μιλώντας στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου μαζί με τη Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ, ο Άντονι Μπλίνκεν αμφισβήτησε επίσης τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι απέσυρε τις δυνάμεις από θέσεις κοντά στη γείτονά της. «Αντίθετα, βλέπουμε πρόσθετες δυνάμεις να πηγαίνουν στα σύνορα, συμπεριλαμβανομένων δυνάμεων αιχμής μιας επίθεσης», συμπλήρωσε.
Νωρίτερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία «επιδεινώνεται» και κάλεσε την κυβέρνηση του Κιέβου να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με τους αυτονομιστές για τον έλεγχο των εδαφών στην περιοχή.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα μαζί με τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο, είπε επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με το ΝΑΤΟ για τις απαιτήσεις ασφαλείας της.
Ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι η στρατιωτική συμμαχία και η Ουάσιγκτον δεν είχαν ακόμη διάθεση να λάβουν υπόψιν τις βασικές ανησυχίες της Μόσχας, ότι δηλαδή ότι η Ουκρανία δεν θα μπορούσε ποτέ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ότι η συμμαχία θα σταματήσει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα στην Ανατολική Ευρώπη.