Στην αύξηση της τιμής της βενζίνης απέδωσε τα δύο τρίτα του πληθωρισμού στην Ελλάδα ο Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι το φαινόμενο δεν οφείλεται στη δυσλειτουργία της αγοράς. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση σημείωσε ότι ο δικός του ρόλος είναι να ελέγχει την αγορά, όχι τις τιμές της ενέργειας και τη μείωση των φόρων.
Αναφερόμενος σε πρόσφατη του συνέντευξη κατά την οποία είχε σημειώσει ότι «εάν εξαιρέσεις το κόστος ενέργειας, δεν υπάρχει πληθωρισμός στην Ελλάδα», είπε ότι δέχθηκε κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ παρότι χρησιμοποίησε τα ίδια στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που επικαλείται η αξιωματική αντιπολίτευση.
«Χαίρομαι ότι έστω και εμμέσως αναγνωρίσατε ότι στον τομέα της δικής μας αρμοδιότητας πάμε άριστα», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης σχολιάζοντας την αναφορά του Αλέξη Χαρίτση στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν τον πληθωρισμό στο 6,2% τον Ιανουάριο του 2022 (σε ετήσια βάση) να φτάνει σε υψηλό 25ετίας, και από αυτόν τα δύο τρίτα να αφορούν την ενέργεια.
«Εσείς δεν λέγατε το Σεπτέμβριο ότι μέχρι τα Χριστούγεννα δεν θα υπάρχει πληθωρισμός;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Και πρόσθεσε: «Ναι, για όλους ανεβαίνει η διεθνής τιμή του πετρελαίου, αλλά η Ελλάδα πληρώνει το βαρύ τίμημα, με μισθούς καθηλωμένους και με την άρνησή σας στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, που κάνουν άλλες χώρες. Σας είχαμε πει ότι υπάρχει, και δεν μπορεί να λέτε ότι ”δεν είναι δική μου αρμοδιότητα και απευθυνθείτε σε άλλο υπουργό”».
Ανταπαντώντας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων είπε πως «το ότι έχουμε υψηλότερο ρυθμό 25ετίας, […] ακόμη κι αυτό είναι καλό: Το Βέλγιο ανακοίνωσε τον μεγαλύτερο πληθωρισμό του από το 1951, η Γερμανία από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ΗΠΑ από το 1970. Εάν ο μέσος όρος του πληθωρισμού στον πλανήτη είναι 40 και 50 χρόνια πίσω, το 25 χρόνια για εμάς είναι το μισό. Πάλι, καλύτερα από τους άλλους πάμε».