Θερμό επεισόδιο με τον πρέσβη της Τουρκίας στη Νορβηγία είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Μνήμες από την «κόντρα» του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου θύμισε το σημερινό περιστατικό με πρωταγωνιστή τον Νίκο Δενδια. Σε αυτή την περίπτωση, ενώ ο Έλληνας ΥΠΕΞ δεχόταν ερωτήσεις, ο Τούρκος πρέσβης στη Νορβηγία, καταπατώντας κάθε διπλωματικό πρωτόκολλο, πήρε τον λόγο και απευθύνθηκε επί ένα δεκάλεπτο στον υπουργό.
Ο τρόπος με τον οποίο μιλούσε δεν ήταν ο συνήθης τρόπος για ένα διπλωμάτη, ενώ ανέφερε πολλές από τις απόψεις της Άγκυρας, που δημιουργούν εντάσεις, όπως το casus beli και το τουρκολυβικό μνημόνιο και το Αιγαίο.
Πώς ξεκίνησε, όμως το περιστατικό; Ο Νίκος Δένδιας τοποθετήθηκε λέγοντας ότι η Ελλάδα θεωρεί την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου περιοχή σταθερότητας και ευημερίας, όπου όλες οι χώρες και οι λαοί θα πρέπει να μπορούν να απολαμβάνουν ειρήνη και ασφάλεια. Επισήμανε, όμως και το παράνομο τουρκολιβυκού μνημόνιο.
«Η οριοθέτηση, σύμφωνα με τη συμφωνία UNCLOS, πραγματοποιείται μόνο μεταξύ κρατών με απέναντι ή γειτονικές ακτές. Η Τουρκία και η Λιβύη δεν είναι κράτη με αντίθετες ή γειτονικές ακτές. Δεν έχουν κοινά όρια. Οι διατάξεις του παράνομου Μνημονίου στερούν τα ελληνικά νησιά από τις θαλάσσιες ζώνες τους», είπε ο υπουργός.
«Η Τουρκία αρνείται να προσχωρήσει στην UNCLOS, καθώς δεν αναγνωρίζει ότι τα νησιά δικαιούνται θαλάσσιες ζώνες. Ούτε αναγνωρίζει το δικαίωμά μας που απορρέει από την UNCLOS να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα», ανέφερε.
Οπως σημείωσε, η Ελλάδα αντιτίθεται σε οποιαδήποτε απειλή ή χρήση βίας για τη διευθέτηση τυχόν διαφορών και φυσικά ναυτικών διαφορών. Θύμισε ότι η χώρα μας είναι Κράτος Μέρος της UNCLOS από το 1995. «Και ο παγκόσμιος χαρακτήρας της UNCLOS αποδεικνύεται από το γεγονός ότι 168 μέρη, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ καθεαυτής, δεσμεύονται από τις διατάξεις της», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ενώ συνέχισε την τοποθετησή του λέγοντας ότι: «Όταν πρέπει να λύσεις ένα πρόβλημα, πρώτα πρέπει να θέσεις τους κανόνες. Αν δεχτούμε ότι ο κανόνας του παιχνιδιού είναι το Δίκαιο της Θάλασσας, τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ εύκολα για όλους. Κι αν λυθούν τα θέματα, τότε η δυναμική είναι τεράστια και οι προοπτικές πολύ μεγάλες».
Στη συνέχεια παρουσίασε τους χάρτες με τη συμφωνία για ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο, ενώ τόνισε ότι μόνο η Τουρκία απειλεί άλλη χώρα με casus beli.
Και εδώ έρχεται η Τουρκία που λέει "επειδή δεν προσχώρησα στην UNCLOS, δεν επιτρέπεται να εφαρμόσετε την UNCLOS, και αν εφαρμόσετε την UNCLOS, θέτω απειλή πολέμου εναντίον σας, και θα γίνει έτσι, γιατί αυτό θέλω". Είναι λογική συμπεριφορά στον 21ο αιώνα; pic.twitter.com/OnPCrxNLih
— Nikos Dendias (@NikosDendias) February 16, 2022
Η παρέμβαση του πρέσβη
Ακούγοντας αυτά ο Τούρκος πρέσβης στη Νορβηγία αποφάσισε να παρέμβει, με ίσως όχι και τόσο διπλωματικό τρόπο. Ο ίδιος τόνισε ότι το τουρκολυβικό μνημόνιο δεν είναι παράνομο και πως το casus belli επανήλθε από την Τουρκία επειδή η Ελλάδα απειλεί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.
Ο πρέσβης ήταν ιδιαίτερα προκλητικός όταν ανέφερε ότι: «Το Αιγαίο έχει δύο πλευρές. Η μία είναι αυτή της Μικράς Ασίας, θα πρέπει μάλλον να τη θυμάστε από την ιστορία. Όπως νησιά έχει η Ελλάδα, νησιά έχει και η Τουρκία και αυτά έχουν επήρεια. Δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο πάνω στη Σύμβαση μόνο. Υπάρχουν και άλλες βάσεις. Μπορούμε να μιλήσουμε μόνο αν έχετε πράγματι διάθεση να λύσετε τα προβλήματα. Και δεν αναφέρατε το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης. Η Συνθήκη της Λοζάνης σας λέει ότι δεν μπορείτε να έχετε στρατό».
Μια κατάσταση κατά την οποία Τούρκοι αξιωματούχοι, και πάλι σε καθημερινή βάση, έχουν επιδοθεί σε ένα «μπαράζ» παράνομων και προκλητικών δηλώσεων εναντίον μας. Δηλώσεις που δεν έχουν καμία σχέση με το Διεθνές Δίκαιο, καμία σχέση με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
— Nikos Dendias (@NikosDendias) February 16, 2022
Η απάντηση του Νίκου Δένδια
Ο Νίκος Δένδιας, παρόλα αυτά, δεν φάνηκε να επηρεάζεται από τα λεγόμενα του πρέσβη, αλλά στάθηκε ικανός να του απαντήσει με τρόπο που άρμοζε.
«Είστε διπλωμάτης και δεν νομίζω ότι στο πρωτόκολλο λέει κάπου ότι μπορείτε να διακόπτετε», του απάντησε αρχικά.
«Χαίρομαι που επιβεβαιώνετε, κύριε πρέσβη, αυτά που είπατε. Είπατε μόνος σας ότι απειλείτε με πόλεμο».
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Η Χάρτα του ΟΗΕ λέει καθαρά ότι απαγορεύεται η χρήση και η απειλή χρήσης βίας. Τι ακριβώς είναι το casus beli, λοιπόν; Ακόμα και οι ΗΠΑ, που δεν έχουν υπογράψει τη Σύμβαση, λένε ”υπογράψτε και λύστε τις διαφορές με βάση αυτή”. Είναι αυτή μια πραγματικά πρόσκληση για διάλογο ή είναι αυτή μια πραγματική απειλή; Αν η Τουρκία μείνει στον 19ο αιώνα, με τις αρμάδες του Σουλεϊμάν, αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει. Υπάρχει όμως πιθανότητα για την Τουρκία να αλλάξει στάση και πιστεύω βαθιά ότι αυτό θα είναι προς όφελος της τουρκικής κοινωνίας».