Μία από τις πιο σπάταλες χώρες στον κόσμο σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ. Υπολογίζεται πως κάθε ελληνικό νοικοκυριό πετά 142 κιλά τροφίμων κάθε χρόνο, συνήθεια η οποία το επιβαρύνει με 1.000 έως 1.400 ευρώ.
Και όμως, υπάρχουν απλοί τρόποι ώστε τα τρόφιμα να μην καταλήξουν στα σκουπίδια, αλλά και έξυπνες συνταγών για περισσεύματα.
Τρόποι διατήρησης τροφίμων εκτός ψυγείου
- Κρατάμε τα ντουλάπια καθαρά, αποθηκεύοντας τα ανοιγμένα τρόφιμα σε αεροστεγή σακουλάκια, βάζα και δοχεία. Έτσι δεν αναπτύσσονται εύκολα μικροοργανισμοί και έντομα.
- Διατηρούμε τα λαχανικά με βάση τη διάρκεια ζωής τους. Για παράδειγμα τα κρεμμύδια που έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής δεν τα φέρνουμε σε επαφή με τις πατάτες.
- Επίσης λαχανικά που δημιουργούν πολλά υπολείμματα, όπως σκόρδα, κρεμμύδια και πατάτες, τα καθαρίζουμε από τις περιττές ύλες (φλούδες, χώμα), χωρίς την προσθήκη νερού.
- Αποθηκεύουμε ξεχωριστά τα φρούτα και τα λαχανικά και ποτέ κλεισμένα σε σακούλες που εμποδίζουν τον σωστό αερισμό τους. Τα φρούτα παράγουν αιθυλένιο, ένα αέριο που επιταχύνει την ωρίμανσή τους.
Διαμόρφωση ψυγείου
Διαμορφώνουμε το ψυγείο με βάση το είδος των τροφίμων. Ξεκινώντας από τα πάνω ράφια, τοποθετούμε αυτά που δημιουργούν λιγότερα υπολείμματα, όπως φρούτα και λαχανικά.
Στα τελευταία ράφια βάζουμε πάντα ωμά κρέατα και ψάρια ή αυγά, όλα προστατευμένα και κλεισμένα ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τα άλλα τρόφιμα.
Τρόποι διατήρησης τροφίμων εντός ψυγείου
- Στεγνώνουμε καλά τα λαχανικά, γιατί η περιττή υγρασία βοηθάει στην ανάπτυξη βακτηρίων.
- Συντηρούμε τα τυριά και τα αλλαντικά μόλις ανοιχτούν κλεισμένα σε αεροστεγή δοχεία.
- Προσέχουμε τα κρέατα και τα ψάρια να μην έρχονται σε απευθείας επαφή με την ψύξη ώστε να μην αλλοιωθούν και επηρεάσουν τα υπόλοιπα τρόφιμα.
- Τα ματσάκια με τα μυρωδικά μπορούμε να τα τυλίξουμε με ελαφρώς νωπό χαρτί ώστε να κρατηθούν ζωντανά, αλλά πάντα μέσα σε δοχείο.
- Στην κατάψυξη προσέχουμε τα τρόφιμα να μην έρχονται σε επαφή με τον πάγο, ώστε να μην «καούν» και αλλοιωθούν.
Ιδέες συνταγών με περισσεύματα
- Οι φλούδες από τα λαχανικά (όπως καρότα, πράσα, κρεμμύδια, σκόρδα) και τα κοτσάνια από τα μυρωδικά (όπως μαϊντανό, άνηθο, θυμάρι, βασιλικό) δημιουργούν γευστικούς ζωμούς. Αφού λοιπόν τα πλύνουμε, τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα με κρύο νερό και μπαχαρικά (όπως μπαχάρι, πιπέρι, δαφνόφυλλα) και βράζουμε μέχρι να μειωθεί στο μισό η ποσότητα του νερού.
- Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε περισσεύματα από κρέατα (όπως κόκαλα μοσχαριού, κοτόπουλου, ή κόκαλα, κεφάλι και δέρμα ψαριού αλλά και φτερούγες, λαιμό, πέτσα ή και πόδια κοτόπουλου) και να κάνουμε ζωμό κρέατος.
- Οι φλούδες από τις πατάτες γίνονται τέλεια τσιπς.
- Οι ώριμες ντομάτες γίνονται νόστιμη σάλτσα.
- Οι κούπες από λεμόνια και πορτοκάλια γίνονται ιδιαίτερες μαρμελάδες, όπως και τα ώριμα φρούτα που είναι πλούσια σε σάκχαρα.
- Πολλές φορές με το περισσευούμενο μεσημεριανό, λίγο ελαιόλαδο και ένα πακέτο χωριάτικο φύλλο, μπορούμε να κάνουμε μια νόστιμη πίτα.
Άλλοι τρόποι αξιοποίησης περισσευμάτων
Καθημερινά υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σαν λίπασμα είναι τα υπολείμματα του καφέ, η φλούδα της μπανάνας, τα τσόφλια των αυγών, το νερό από το βράσιμο λαχανικών ή ζυμαρικών, τα τσόφλια ξηρών καρπών και τα υπολείμματα αρωματικών φυτών και βοτάνων.
Μπορούμε εύκολα να κάνουμε κομποστοποίηση και να δημιουργήσουμε το δικό μας λίπασμα χρησιμοποιώντας ένα βαρέλι:
Κάνουμε τρύπες σε αυτό, προσθέτουμε λίγο χώμα και οικιακά περισσεύματα, κομμένο γρασίδι, φύλλα, λεπτά κλαδιά αλλά και στάχτες. Αποφεύγουμε να βάλουμε λεμόνια, ξίδι, ζωικά τρόφιμα και λίπη.
Τέλος αντί να πετάξουμε το μαγειρεμένο φαγητό, είναι προτιμότερο να ετοιμάσουμε όμορφα και καθαρά πακέτα για συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη ή σε περίπτωση που το φαγητό δεν πληροί τις προϋποθέσεις να δοθεί ως τροφή στα αδέσποτα.
Και να θυμόμαστε, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, να κάνουμε ανακύκλωση των συσκευασιών των τροφίμων που χρησιμοποιούμε.
Σάββας Καρίπογλου