pontosnews.gr
Παρασκευή, 12/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σπατάλη τροφίμων: Έξυπνα τρικ και συνταγές για λιγότερα τρόφιμα στα σκουπίδια

Υπολογίζεται πως κάθε ελληνικό νοικοκυριό πετά 142 κιλά τροφίμων κάθε χρόνο

19/02/2022 - 8:53μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μία από τις πιο σπάταλες χώρες στον κόσμο σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ. Υπολογίζεται πως κάθε ελληνικό νοικοκυριό πετά 142 κιλά τροφίμων κάθε χρόνο, συνήθεια η οποία το επιβαρύνει με 1.000 έως 1.400 ευρώ.

Και όμως, υπάρχουν απλοί τρόποι ώστε τα τρόφιμα να μην καταλήξουν στα σκουπίδια, αλλά και έξυπνες συνταγών για περισσεύματα.

Τρόποι διατήρησης τροφίμων εκτός ψυγείου

  • Κρατάμε τα ντουλάπια καθαρά, αποθηκεύοντας τα ανοιγμένα τρόφιμα σε αεροστεγή σακουλάκια, βάζα και δοχεία. Έτσι δεν αναπτύσσονται εύκολα μικροοργανισμοί και έντομα.
  • Διατηρούμε τα λαχανικά με βάση τη διάρκεια ζωής τους. Για παράδειγμα τα κρεμμύδια που έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής δεν τα φέρνουμε σε επαφή με τις πατάτες.
  • Επίσης λαχανικά που δημιουργούν πολλά υπολείμματα, όπως σκόρδα, κρεμμύδια και πατάτες, τα καθαρίζουμε από τις περιττές ύλες (φλούδες, χώμα), χωρίς την προσθήκη νερού.
  • Αποθηκεύουμε ξεχωριστά τα φρούτα και τα λαχανικά και ποτέ κλεισμένα σε σακούλες που εμποδίζουν τον σωστό αερισμό τους. Τα φρούτα παράγουν αιθυλένιο, ένα αέριο που επιταχύνει την ωρίμανσή τους.

Διαμόρφωση ψυγείου

Διαμορφώνουμε το ψυγείο με βάση το είδος των τροφίμων. Ξεκινώντας από τα πάνω ράφια, τοποθετούμε αυτά που δημιουργούν λιγότερα υπολείμματα, όπως φρούτα και λαχανικά.

Στα τελευταία ράφια βάζουμε πάντα ωμά κρέατα και ψάρια ή αυγά, όλα προστατευμένα και κλεισμένα ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τα άλλα τρόφιμα.

Τρόποι διατήρησης τροφίμων εντός ψυγείου

  • Στεγνώνουμε καλά τα λαχανικά, γιατί η περιττή υγρασία βοηθάει στην ανάπτυξη βακτηρίων.
  • Συντηρούμε τα τυριά και τα αλλαντικά μόλις ανοιχτούν κλεισμένα σε αεροστεγή δοχεία.
  • Προσέχουμε τα κρέατα και τα ψάρια να μην έρχονται σε απευθείας επαφή με την ψύξη ώστε να μην αλλοιωθούν και επηρεάσουν τα υπόλοιπα τρόφιμα.
  • Τα ματσάκια με τα μυρωδικά μπορούμε να τα τυλίξουμε με ελαφρώς νωπό χαρτί ώστε να κρατηθούν ζωντανά, αλλά πάντα μέσα σε δοχείο.
  • Στην κατάψυξη προσέχουμε τα τρόφιμα να μην έρχονται σε επαφή με τον πάγο, ώστε να μην «καούν» και αλλοιωθούν.

Ιδέες συνταγών με περισσεύματα

  1. Οι φλούδες από τα λαχανικά (όπως καρότα, πράσα, κρεμμύδια, σκόρδα) και τα κοτσάνια από τα μυρωδικά (όπως μαϊντανό, άνηθο, θυμάρι, βασιλικό) δημιουργούν γευστικούς ζωμούς. Αφού λοιπόν τα πλύνουμε, τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα με κρύο νερό και μπαχαρικά (όπως μπαχάρι, πιπέρι, δαφνόφυλλα) και βράζουμε μέχρι να μειωθεί στο μισό η ποσότητα του νερού.
  2. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε περισσεύματα από κρέατα (όπως κόκαλα μοσχαριού, κοτόπουλου, ή κόκαλα, κεφάλι και δέρμα ψαριού αλλά και φτερούγες, λαιμό, πέτσα ή και πόδια κοτόπουλου) και να κάνουμε ζωμό κρέατος.
  3. Οι φλούδες από τις πατάτες γίνονται τέλεια τσιπς.
  4. Οι ώριμες ντομάτες γίνονται νόστιμη σάλτσα.
  5. Οι κούπες από λεμόνια και πορτοκάλια γίνονται ιδιαίτερες μαρμελάδες, όπως και τα ώριμα φρούτα που είναι πλούσια σε σάκχαρα.
  6. Πολλές φορές με το περισσευούμενο μεσημεριανό, λίγο ελαιόλαδο και ένα πακέτο χωριάτικο φύλλο, μπορούμε να κάνουμε μια νόστιμη πίτα.

Άλλοι τρόποι αξιοποίησης περισσευμάτων

Καθημερινά υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σαν λίπασμα είναι τα υπολείμματα του καφέ, η φλούδα της μπανάνας, τα τσόφλια των αυγών, το νερό από το βράσιμο λαχανικών ή ζυμαρικών, τα τσόφλια ξηρών καρπών και τα υπολείμματα αρωματικών φυτών και βοτάνων.

Μπορούμε εύκολα να κάνουμε κομποστοποίηση και να δημιουργήσουμε το δικό μας λίπασμα χρησιμοποιώντας ένα βαρέλι:

Κάνουμε τρύπες σε αυτό, προσθέτουμε λίγο χώμα και οικιακά περισσεύματα, κομμένο γρασίδι, φύλλα, λεπτά κλαδιά αλλά και στάχτες. Αποφεύγουμε να βάλουμε λεμόνια, ξίδι, ζωικά τρόφιμα και λίπη.

Τέλος αντί να πετάξουμε το μαγειρεμένο φαγητό, είναι προτιμότερο να ετοιμάσουμε όμορφα και καθαρά πακέτα για συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη ή σε περίπτωση που το φαγητό δεν πληροί τις προϋποθέσεις να δοθεί ως τροφή στα αδέσποτα.

Και να θυμόμαστε, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, να κάνουμε ανακύκλωση των συσκευασιών των τροφίμων που χρησιμοποιούμε.

Σάββας Καρίπογλου

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εικόνα από τη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση όλων των ζητημάτων που έχουν ανακύψει σχετικά με τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Παράταση δύο μηνών αποφάσισε η εξεταστική του ΟΠΕΚΕΠΕ

11/12/2025 - 8:17μμ
Η φαντασμαγορική γιορτή του My Radio 104.6 powered by Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο (φωτ.: opap.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Πυροτεχνήματα, 120.000 λαμπιόνια και Λένα Ζευγαρά live στον Πειραιά

11/12/2025 - 6:36μμ
Ο δράστης της γυναικοκτονίας κατά τη μεταφορά του στον ανακριτή Νάξου, τον Ιούλιο του 2021
(φωτ.: EUROKINISSI / cyclades24.gr / Αλέξανδρος Γεωργαντάς)
ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου: Ισόβια στον δράστη – Κανένα ελαφρυντικό

11/12/2025 - 4:57μμ
(Φωτ.: cityoflorina.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Δήμος Φλώρινας: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω πλημμυρών και κατολισθήσεων

11/12/2025 - 3:49μμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 90χρονος που έθαψε ζωντανό το σκυλί της κόρης του

11/12/2025 - 12:53μμ
(Φωτ.: ΟΠΑΠ)
ΕΛΛΑΔΑ

«Τρίποντα» και από τα Ευχοστολίδια στον αγώνα Παναθηναϊκός AKTOR – Πανιώνιος Cosmorama

11/12/2025 - 12:25μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία στη Φοινικούντα: Στην Ευελπίδων οι δύο συλληφθέντες

11/12/2025 - 11:28πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις – Κλειστή παραμένει η ΕΟ Αθηνών-Θεσσαλονίκης

11/12/2025 - 9:07πμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Αίθριος ο καιρός και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας

11/12/2025 - 8:08πμ
(Φωτ.: υπουργείο Προστασίας του πολίτη- γραφείο ενημέρωσης και επικοινωνίας/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Στον εισαγγελέα οι εκτελεστές συμβολαίων θανάτου – Εξαρθρώθηκε οργανωμένο κύκλωμα με βαρύ οπλισμό

10/12/2025 - 8:28μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σοκ στο Χέρφορντ της Γερμανίας: 16χρονος τραυματίστηκε βαριά με μαχαίρι σε χριστουγεννιάτικη αγορά

27 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Δεν τα κατάφερε στο Μιλάνο ο Παναθηναϊκός

55 λεπτά πριν
(Φωτ.: EFP)

Η ειρήνη «σκοντάφτει» στο εδαφικό: ΗΠΑ, Ουκρανία και Ρωσία σε κρίσιμη καμπή

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΕΛΟΤ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ταεκβοντό U21: Χρυσό η Μαρεντάκη, ασημένιο η Ντε Ρέκε Μαρκούση

2 ώρες πριν
Ο νικητής της Eurovision το 2024, επιστρέφει το τρόπαιό του από τον διαγωνισμό σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φετινή συμμετοχή του Ισραήλ (φωτ.: Instagram nemothings)

«Σεισμός» στη Eurovision: Ο Ελβετός νικητής του 2024 επιστρέφει το τρόπαιο μέσα στη θύελλα για το Ισραήλ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Europa League: Ματς για γερά νεύρα στη Βουλγαρία και 3-3 ο ΠΑΟΚ

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign