Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναμένεται να αφήσει το επιτόκιο αναφοράς αμετακίνητο, ακόμη και μετά την άνοδο του πληθωρισμού στα επίπεδα του 50%.
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της τράπεζας θα διατηρήσει το επιτόκιο επαναγοράς μιας εβδομάδας στο 14% την Πέμπτη, σύμφωνα με τις προβλέψεις και των 20 οικονομολόγων που ερωτήθηκαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Το επιτόκιο αναφοράς της κεντρικής τράπεζας βρίσκεται στο -34,7%.
Οι τιμές στην Τουρκία αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο δεκαετιών αφότου η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες το τελευταίο τετράμηνο του 2021.
Οι μειώσεις, που διέταξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκάλεσαν απότομο ξεπούλημα της λίρας, η οποία σημείωσε διαδοχικά ιστορικά χαμηλά έναντι των βασικών νομισμάτων κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.
Η κυβέρνηση λέει ότι η λίρα θα σταθεροποιηθεί παρά τα χαμηλά επιτόκια, επισημαίνοντας ένα σχέδιο σύνδεσης των καταθέσεων λίρας με το δολάριο, που ανακοινώθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου, και την πολιτική της κεντρικής τράπεζας, η οποία έχει επικεντρωθεί σε παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος και άλλα ad-hoc βήματα για την ενίσχυση την αξία της λίρας.
Οι οικονομολόγοι λένε ότι ο πληθωρισμός της Τουρκίας, ο οποίος είναι ο υψηλότερος στις μεγάλες αναδυόμενες αγορές (εκτός της Αργεντινής που έχει πληγεί από την κρίση), θα μπορούσε να κορυφωθεί περίπου στο 55% τον Μάιο.
Η αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα παρεμποδίζεται από την επιμονή του Τούρκου προέδρου στην άποψη ότι αυτά προκαλούν πληθωρισμό, μια προσέγγιση που έρχεται σε αντίθεση με τη συμβατική οικονομική θεωρία.
«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το τρέχον μείγμα μακροοικονομικής πολιτικής είναι μη βιώσιμο… (οι Αρχές) θα διατηρήσουν το επιτόκιο πολιτικής σε αναμονή και θα προτιμήσουν να χρησιμοποιήσουν ένα ευρύ φάσμα μέτρων για να ενθαρρύνουν την “αποδολαριοποίηση”, να στηρίξουν τα αποθεματικά», δήλωσε η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs στο ένα ερευνητικό σημείωμα, ανέφερε το Reuters.
Η κεντρική τράπεζα διέταξε τους εξαγωγείς να ανταλλάξουν το 25% των κερδών τους σε ξένο νόμισμα με λίρες ως μέρος των βημάτων για τη σταθεροποίηση της λίρας και την αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της, τα οποία έχουν σημειώσει κατακόρυφη πτώση.