Μια σημαντική απόφαση για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα έλαβε το Συμβούλιο της Επικρατείας, ανοίγοντας το δρόμο για την καταβολή των τριετιών, δηλαδή του επιδόματος προϋπηρεσίας.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απορρίφθηκε ως απαράδεκτη η αίτηση ακύρωσης της εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας· το ΣτΕ προσέφυγαν ο ΣΕΒ και άλλες περιφερειακές εργοδοτικές ενώσεις.
Η εγκύκλιος με ημερομηνία 18 Φεβρουαρίου 2019 αφορά τον νέο κατώτατο μισθό των 586 ευρώ, το ημερομίσθιο των 22,83 ευρώ και την καταβολή τριετιών στους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες.
Οι εργοδότες υποστήριξαν ότι οι τριετίες στις κατώτατες αμοιβές έχουν καταργηθεί, παρόλο που επίμαχη εγκύκλιος διευκρινίζει ότι πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται.
Από τη μεριά τους η ΓΣΕΕ, η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας και το υπουργείο Εργασίας υποστήριξαν ότι η εγκύκλιος είναι γνήσια ερμηνευτική και ότι από καμία διάταξη νόμου δεν προκύπτει ρητά ή σιωπηρά η κατάργηση.
Οι τριετίες στον κατώτατο μισθό και το ημερομίσθιο αποτελούν αυξήσεις αμοιβών που έχουν σχέση με την προϋπηρεσία σε οποιονδήποτε εργοδότη.
Σε κάθε περίπτωση, το επίδομα προϋπηρεσίας ισούται με 10% επί του κατώτατου μισθού και μπορεί να δοθεί έως τρεις τριετίες κατ’ ανώτατο όριο. Πάντως, το ύψος διαμορφώνεται ανάλογα με το αν ο εργαζόμενος είναι υπάλληλος ή εργατοτεχνίτης και την ηλικία του.