Σεμινάριο ποντιακής κουζίνας πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο ΙΕΚ Νέας Ζίχνης. Το σεμινάριο έγινε στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης για την ειδικότητα «Αρτοποιία & Ζαχαροπλαστική».
Καλεσμένοι και εισηγητές του Σεμιναρίου (masterclass) οι chef: Σοφία Ουργαντζίδου, Αναστάσιος Αθανασιάδης και Αθηνά Θεοδωρίδου, οι οποίοι μαζί με τον chef του ΙΕΚ Γιάννη Ιντζόγλου παρουσίασαν και παρασκεύασαν με τους σπουδαστές του Γ’ Εξαμήνου, ποντιακά γλυκά και προϊόντα ζύμης από παραδοσιακές ποντιακές συνταγές.
Το Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022 στο Εργαστήριο «Αρτοποιίας & Ζαχαροπλαστικής» στις εγκαταστάσεις του ΙΕΚ στη Νέα Ζίχνη Σερρών, σε πολύ ζεστό και συνεργατικό κλίμα.
Η ποντιακή κουζίνα δημιουργήθηκε για να κρατήσει ζωντανό έναν ολόκληρο λαό. Παρέμεινε ζωντανή, γιατί ξεπέρασε τα όρια της γεύσης και διευρύνθηκε σε βίωμα πολιτιστικό. Η γαστρονομική κουλτούρα των Ποντίων μάς ταξιδεύει αιώνες πίσω.
Η οικονομία του Πόντου στηριζόταν στη γεωργία, την κτηνοτροφία και στην εμπορία αγροτικών προϊόντων γνωρίζοντας μεγάλη ευμάρεια. Στα χωριά και τις κωμοπόλεις κυριαρχούσαν τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Ενώ στα παράλια οι κάτοικοι είχαν την ευτυχία να γεύονται τα νοστιμότατα ψάρια του Εύξεινου Πόντου, όπως τα χαψία.
Η κουζίνα των μεγαλοαστών στα μεγάλα εμπορικά κέντρα (Τραπεζούντα, Σαμψούντα, Κερασούντα) έφερε έντονες ρωσικές επιρροές. Τα πιροσκί, τα πλίνια, η σούπα μπορς είναι μερικές από τις ρώσικες συνταγές, που καθιερώθηκαν στην Ποντιακή κουζίνα.
Η ποντιακή κουζίνα δεν φημιζόταν τόσο για την μεγάλη ποικιλία συνταγών, όσο για την ποιότητα και τη νοστιμιά, που οφειλόταν στις άριστες πρώτες ύλες, αλλά και στην μαεστρία των Ποντίων νοικοκυρών. Με συνταγές, που προέκυψαν κυρίως από την ανάμειξη γαλακτοκομικών προϊόντων με τα παράγωγα των σιτηρών, δημιουργήθηκαν οι θησαυροί της ποντιακής κουζίνας.
Πηγή: Serres Life, Ιορδάνης Ξανθόπουλος