Την τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή και αφορά τους ομογενείς από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και τη Βόρειο Ήπειρο προανήγγειλε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κωστής Χατζηδάκης. Το συνολικό νομοσχέδιο στο οποίο θα ενταχθεί η ρύθμιση είναι για τον εκσυγχρονισμό του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).
Όπως εξήγησε ο υπουργός, θα αλλάξουν τα χρόνια υποχρεωτικής παραμονής στην Ελλάδα, και έτσι οι παλιννοστούντες θα μπορούν να πάρουν πλήρη εθνική σύνταξη από την 1η Ιανουαρίου 2022.
Με τη ρύθμιση θα απαιτούνται 30 χρόνια παραμονής στην Ελλάδα (από 40 που είναι με το νόμο Κατρούγκαλου), καθώς πλέον το κράτος αναγνωρίζει ότι για αντικειμενικούς λόγους δεν ήταν εφικτή η παλιννόστηση πριν από το 1990.
«Με τη μείωση του ορίου για την πλήρη εθνική σύνταξη στα 30 χρόνια, πλέον κάθε ένας από τους ομογενείς αυτούς θα δει αντίστοιχη αύξηση στη σύνταξή του. Η πλήρης σύνταξη θα δίνεται στα 30 χρόνια παραμονής, ενώ αντίστοιχη θετική επίδραση θα υπάρχει και για όσους έχουν διαμονή μικρότερη των 30 ετών. Πρόκειται για μια έμπρακτη αναγνώριση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων που η Πολιτεία χρωστούσε στους ομογενείς μας», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης.
Πάντως, ήδη από το στάδιο επεξεργασίας της τροπολογίας, με τη μείωση των ετών παραμονής δεν συμφώνησαν ούτε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας ούτε η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Επαναπατριζόμενων Ελλήνων-Ποντίων, καθώς θεωρούν ότι με το τρόπο αυτό παραβιάζονται τα συνταγματικά δικαιώματα της αρχής ισότητας και αναλογικότητας.
«Ανεξαρτήτως από το χρόνο εγκατάστασης στην χώρα, οι Έλληνες ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση έχουν όλα τα νόμιμα δικαιώματα πλήρους συνταξιοδότησης», αναφερόταν σε ανακοίνωση που εκδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.
Επίσης, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα καταθέσει τροπολογία για τους ανασφάλιστους υπερήλικες. Στόχος είναι να ξεμπλοκάρει η διαδικασία ώστε να απονεμηθεί το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε περίπου 7.500 άτομα που δεν λαμβάνουν κανενός είδους σύνταξη.