Την πόρτα της 7ης τακτικής ανακρίτριας που χειρίζεται τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού θα περάσουν σήμερα τρεις από τους οκτώ νεαρούς που συνελήφθησαν την Κυριακή, κατηγορούμενοι για από κοινού ανθρωποκτονία με δόλο, τετελεσμένη και σε απόπειρα, κατά συρροή.
Χθες κρίθηκαν προφυλακιστέοι οι δύο που απολογήθηκαν, τους οποίους φέρεται να «έδωσε» ο 23χρονος που συνελήφθη πρώτος και είναι επίσης στη φυλακή.
Στη δικογραφία περιλαμβάνονται 11 ονόματα· πρόκειται για 8 Έλληνες και 3 Αλβανούς, από 20 έως 25 ετών. Χθες εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον 21χρονο που έχει διαφύγει στην Αλβανία. Ο δικηγόρος του Παρασκευάς Σπυράτος είπε ότι ο νεαρός θα παραδοθεί στις αλβανικές Αρχές μέσα στη μέρα, ώστε να γίνει η έκδοση στην Ελλάδα. Όπως ισχυρίστηκε, έχει περιφερειακό ρόλο στην επίθεση.
Στο μεταξύ η ανακρίτρια έδωσε εντολή να υποβληθούν σε τεστ DNA όλοι οι εμπλεκόμενοι ώστε να πιστοποιήσει το βαθμό συμμετοχής του καθενός στο έγκλημα.
Πληροφορίες της ΕΡΤ από αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει και 12ο άτομο, που όμως δεν έχει ακόμα ταυτοποιηθεί. Πλέον είναι σαφές ότι οι χούλιγκαν λειτούργησαν ως τάγμα εφόδου που έψαχνε οπαδούς του Άρη και ότι χρησιμοποιήθηκαν τρία αυτοκίνητα με τέσσερις επιβαίνοντες στο καθένα.
Ο 12ος φέρεται να είναι ο οδηγός του τρίτου αυτοκινήτου που μπλόκαρε την οδό διαφυγής των οπαδών του Άρη. Εντύπωση, πάντως, προκαλεί στους αστυνομικούς το γεγονός ότι δεν τον έχουν κατονομάσει οι συλληφθέντες. Οι Αρχές γνωρίζουν μόνο ότι μένει στο Ωραιόκαστρο και ότι εκείνο το βράδυ φορούσε σκούφο.
Οι ρόλοι των δραστών
Μία εβδομάδα και πλέον μετά την άγρια επίθεση στη Χαριλάου, η αστυνομία φαίνεται πως έχει ολοκληρωμένη εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο έδρασαν οι νεαροί οπαδοί του ΠΑΟΚ.
Αστυνομικοί που μίλησαν στον ΣΚΑΪ περιέγραψαν «αγέλη χούλιγκαν», η οποία έχει εγκληματική διάρθρωση, με διακριτούς ρόλους για κάθε μέλος.
Κατά το ίδιο ρεπορτάζ οι ρόλοι των δραστών ήταν οι εξής: συντονιστής, προπομπός για ανεύρεση θυμάτων, υπεύθυνος οπλισμού, τσιλιαδόροι, οδηγοί. Δεν αποκλείεται, παράλληλα, να υπήρξε και «οπερατέρ» καταγραφής της δολοφονικής επίθεσης.
Ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος εκπροσωπεί τόσο την οικογένεια Καμπανού όσο και τους δύο φίλους του Άλκη που τραυματίστηκαν, έχει ήδη πει πως θα ζητήσει την καταδίκη όσων αποδειχθεί ότι συμμετείχαν για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.
Μάλιστα έχει προαναγγείλει πως δεν αποκλείεται να ασκηθούν επιπλέον ποινικές διώξεις για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της διακεκριμένης κατοχής όπλων, που είναι και τα δύο κακουργήματα.
Οι σοκαριστικές καταθέσεις
Καρέ-καρέ τις κινήσεις των χούλιγκαν, αλλά και πώς προσπάθησε να προστατεύσει τον Άλκη Καμπανό που δεχόταν χτυπήματα από τέσσερα άτομα, περιέγραψε στην κατάθεσή του ο φίλος του 19χρονου.
«Άκουσα τον Άλκη να ουρλιάζει: “Βοήθεια, δεν μπορώ, πονάω”» είπε και συμπλήρωσε: «Προσπάθησα να πηδήξω από τα σκαλιά πάνω του για να τον σώσω από τα χτυπήματα, προστατεύοντάς τον με το σώμα μου».
Ωστόσο, εκείνη τη στιγμή κάποιος τον χτύπησε στο κεφάλι, ενώ άλλος τον μαχαίρωσε στα πόδια.
Όταν τελικά έφυγαν οι δράστες, κατάφερε να σηκωθεί και να σηκώσει όρθιο τον 19χρονο, που μπόρεσε να περπατήσει μόνο δύο μέτρα προτού πέσει και πάλι κάτω. Όπως είπε, ήταν πολύ το αίμα που έβγαινε από το πόδι και το κεφάλι του.
Αστυνομικός που έφτασε από τους πρώτους στο σημείο κατέθεσε: «Όταν κατέβηκα από το περιπολικό και περπάτησα στη Γαζή, είδα σε μια γωνία πίσω από ένα παρτέρι ένα νεαρό άτομο τραυματισμένο, όρθιο, το οποίο φορούσε φόρμες και τον έλεγαν Β.Α. Ήταν τραυματισμένος στο πόδι και στο κεφάλι, είχε αίματα.
»Ακριβώς πιο πίσω και πεσμένος στο πεζοδρόμιο ήταν ένας ακόμα νεαρός, ο οποίος φορούσε και αυτός φόρμες και φαινόταν πιο σοβαρά τραυματισμένος. Ήταν γεμάτος αίματα και προσπάθησα να τον βοηθήσω, σταματώντας την αιμορραγία ενώ είχε ακόμα τις αισθήσεις του. Στις ερωτήσεις μου δεν ανταποκρινόταν με σαφήνεια, παρά μόνο μου έδειχνε στη βουβωνική χώρα, το μέρος το οποίο είχε χτυπήσει, ενώ μετά από λίγα λεπτά ξεκίνησε να χάνει εντελώς τις αισθήσεις του. Όταν έχασε τις αισθήσεις του, μη μπορώντας να κάνω κάτι άλλο, προσπάθησα να βοηθήσω το πρώτο άτομο περιδένοντας το πόδι του για να σταματήσει να τρέχει το αίμα. Αυτός ήταν σε καλύτερη κατάσταση».