Συγκλονισμένη από τη βεβήλωση της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, η οποία έγινε… σκηνικό για να παίξει ηλεκτρονική μουσική ένας σχετικά άσημος DJ, δήλωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε χθες έκθεση για τη συμβολή της Εκκλησίας στην Επανάσταση· η έκθεση φιλοξενείται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, εκεί όπου για 20 χρόνια βρισκόταν η εικόνα της Σουμελά, ένα από τα τρία κειμήλια του ιστορικού μοναστηριού που ήρθαν στην Ελλάδα από την Τουρκία μετά τη Γενοκτονία και την Ανταλλαγή.
Ειδικότερα υπογράμμισε ότι το Βυζαντινό Μουσείο είναι «τόπος τέχνης και μνήμης, είναι κιβωτός όχι μόνο απλών τεχνουργημάτων που γέννησε η θρησκευτική πίστη, αλλά και εθνικών συμβόλων. Όπως η εικόνα της Παναγίας Σουμελά –την οποία μνημονεύω συγκλονισμένη από την πρόσφατη βεβήλωση αυτού του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς–, μια εικόνα που ο ελληνισμός, και ιδίως ο ποντιακός, θεωρεί κομμάτι αναπόσπαστο της ταυτότητάς του, αφού απεικονίζει την Μητέρα του Θεού, οδηγήτρια και προστάτιδά του στις οδυνηρές περιπέτειες του ξεριζωμού και της προσφυγιάς».
Να σημειωθεί ότι πριν από λίγο καιρό η Κατερίνα Σακελλαροπούλου βρέθηκε στο στόχαστρο της Τουρκίας για τη δήλωση που έκανε κατά τη διάρκεια παρουσίασης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων. Το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε ως… αβάσιμο το κομμάτι της ομιλίας της που έκανε λόγο για μεθοδευμένη και συστηματική γενοκτονία, σφαγές, προσπάθειες βίαιου εξισλαμισμού, ανείπωτη βαρβαρότητα και ξεριζωμό από τις πατρογονικές εστίες.
Σε ό,τι αφορά τη βεβήλωση της Παναγίας Σουμελά, το θέμα έχει πάρει διαστάσεις, εντός και εκτός Τουρκίας.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, ενώ παρεμβάσεις υπάρχουν και από την Ιερά Σύνοδο, το Πατριαρχείο Μόσχας, το υπουργείο Εξωτερικών και ευρωβουλευτές.