Ένα πάγιο αίτημα των απόγονων προσφύγων από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία που σήμερα μένουν στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών πρόκειται σύντομα να πραγματοποιηθεί. Και αυτό γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση αποφάσισε την τοποθέτηση Μνημείου Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού στο υπό κατασκευή πάρκο της οδού Ρήγα Φεραίου στις Συκιές Θεσσαλονίκης.
Αν και ο βασικός στόχος είναι τ’ αποκαλυπτήρια να γίνουν τη 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων, κατά πάσα πιθανότητα το έργο δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε. Οπότε θα τοποθετηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ακριβώς 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Το αίτημα κατέθεσαν οι Πόντιοι της περιοχής πριν από 5 χρόνια, ωστόσο στην πορεία ένωσαν τη φωνή τους και οι Μικρασιάτες. Τελικά η επιθυμία έγινε πραγματικότητα και στο συγκεκριμένο σημείο στο μέλλον θα γίνονται οι εκδηλώσεις για τον προσφυγικό ελληνισμό.
«Η κατασκευή και τοποθέτηση του μνημείου είχε προβλεφθεί από πέρσι στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου. Έγινε έρευνα προκειμένου να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος και τελικά βρήκαμε κάποιον στο άλσος των Συκεών, τη Δενδροφυτεία, από την πλευρά της οδού Μελίνας Μερκούρη.
»Ωστόσο, τελικά αποδείχθηκε ότι ο συγκεκριμένος χώρος ήταν περιορισμένος και σίγουρα θα παρουσιαζόταν πρόβλημα έγκρισης από την πλευρά του δασαρχείου, αφού θα έπρεπε να σκάψουμε.
»Έτσι ξεκίνησε η αναζήτηση ενός άλλου χώρου και το πρώτο που μας ήρθε στο μυαλό ήταν να τοποθετηθεί το μνημείο στο πάρκο της Ρήγα Φεραίου. Πρόκειται για ένα καινούργιο πάρκο, η διαμόρφωση του οποίου βρισκόταν σε αναμονή επί 23 χρόνια. Ο συγκεκριμένος χώρος έχει όλες τις δυνατότητες να δώσει αίγλη στο γλυπτό που θα μνημονεύει ένα τόσο σοβαρό θέμα», λέει στο pontosnews.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών Στέλιος Γκατζές.
Περίβλεπτο γλυπτό
Στο υπό διαμόρφωση πάρκο –το οποίο θα είναι έτοιμο μέσα στον Μάρτιο– έχει ήδη τοποθετηθεί ένα βάθρο ύψους 70-80 εκατοστών για το μνημείο. Μπροστά από το γλυπτό θα υπάρχουν καλλωπιστικές πέτρες και πράσινο.
«Στόχος μας είναι να εγκαινιαστεί το μνημείο τη 19η Μαΐου, αλλά δεν ξέρω αν θα προλάβουμε. Πιθανότατα θα εγκαινιαστεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στην επέτειο συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από τον καλλιτέχνη», εξηγεί ο Στέλιος Γκατζές.
Κατά τον αντιδήμαρχο, στόχος είναι να τοποθετηθεί ένα περίβλεπτο γλυπτό, το ύψος του οποίου μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 4 μέτρα.
«Δεν έχουμε ακόμα εικόνα για τη μορφή που θα έχει το μνημείο. Ίσως επιλέξουμε κάτι που να έχει δύο όψεις, ίσως να είναι μία στήλη. Θα παρατίθενται και ιστορικά στοιχεία στα οποία θα μπορεί να έχει πρόσβαση ο οποιοσδήποτε μέσω μιας εφαρμογής από το κινητό του.
»Από τον καλλιτέχνη ζητήσαμε το μνημείο να μην είναι αφηρημένο. Ίσως να έχει κάποιες μορφές, αλλά αυτό θα το καθορίσει εκείνος. Εμείς θέλουμε μέσα από το μνημείο να περνάει καθαρά το μήνυμα ότι θα διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη», αναφέρει.
Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί το συνολικό κόστος.
«Υπάρχει τεράστια ικανοποίηση»
Την απόλυτη ικανοποίηση και τη χαρά όλων των προσφυγικής καταγωγής κατοίκων του Δήμου Νεάπολης-Συκεών καταθέτει στο pontosnews.gr ο πρόεδρος της νεοσύστατης Στέγης Ποντίων Νεάπολης-Συκεών, Γιάννης Τελίδης.
Τονίζει, μάλιστα, ότι ακόμα και αν δεν είναι έτοιμο τη 19η Μαΐου 2022, οι Πόντιοι της περιοχής σε εκείνο το σημείο θα πραγματοποιήσουν την εκδήλωση μνήμης τη συγκεκριμένη μέρα.
«Πριν από περίπου 5 χρόνια ξεκίνησαν οι συζητήσεις με το δήμο, ο οποίος ήταν απολύτως θετικός στο αίτημά μας. Πέρασε η πρότασή μας και αναμέναμε την υλοποίησή της. Αρχικά λήφθηκε η απόφαση να τοποθετηθεί στη Δενδροφυτεία, αλλά λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων ο κ. Γκατζές κατέθεσε τη πρόταση να μπει τελικά στη Ρήγα Φεραίου. Συμφωνήσαμε όλοι οι ποντιακοί σύλλογοι και σε αυτό το σημείο θα γίνονται στο εξής όλες οι εκδηλώσεις του δήμου για τον προσφυγικό ελληνισμό. Είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι και απολύτως ικανοποιημένοι γι’ αυτήν την εξέλιξη», τονίζει ο Γιάννης Τελίδης.
Αναφορικά με την επιλογή του καλλιτέχνη, αρχικά ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, πρότεινε να απευθυνθούν στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
«Τελικά συμφωνήσαμε με τον ομότιμο καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών Γιώργο Τσάρα. Τώρα αναμένουμε δήμος και καλλιτέχνης να συμφωνήσουν το ποσό. Όλοι οι Πόντιοι είμαστε απολύτως σύμφωνοι να ονομαστεί το μνημείο Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού ώστε να αφορά όλους τους πρόσφυγες της περιοχής μας. Ζητήσαμε να βγάζει μία αγωνιστικότητα. Να μην είναι μόνο θρήνος, αλλά να έχει στραμμένο το βλέμμα προς το μέλλον», τονίζει ο πρόεδρος της Στέγης Ποντίων Νεάπολης-Συκεών.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης