Αγαπημένο φαγητό και κρασομεζές, το γκιούλμπασι είναι σχεδόν απίθανο να απογοητεύσει και τον πιο απαιτητικό κρεατοφάγο. Παρόλο που έχει επιρροές από την Ανατολή, θεωρείται πως έχει ρίζες και στην Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση, οι «Μαγειρικοί διάλογοι» παρουσιάζουν έναν γευστικό συνδυασμό διαφορετικών ειδών κρέατος με φρέσκα λαχανικά και μυρωδικά.
300 γρ. μοσχάρι (ελιά) |
300 γρ. χοιρινό (σπάλα) ή αρνί (μπούτι) |
300 γρ. κοτόπουλο |
3 πιπεριές πράσινες |
3 κρεμμύδια |
3 σκελίδες σκόρδο |
Μισή κούπα ελαιόλαδο |
1 κουταλιά της σούπας αλάτι |
1 κ.γ. πιπέρι μαύρο |
1κ.γ. πάπρικα γλυκιά |
1 κ.γ. θυμάρι |
1 κ.γ. ρίγανη |
250 γρ. γραβιέρα |
1. Σε ένα μπολ ενώνουμε τα κρέατα κομμένα σε μικρά κομμάτια, τα λαχανικά χοντροκομμένα, το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά.
2. Σε ένα ταψί έχουμε στρώσει πρώτα αλουμινόχαρτο και μετά αντικολλητικό χαρτί, πάνω στο οποίο βάζουμε το μίγμα με τα κρέατα.
3. Τυλίγουμε και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις για 1,5 ώρα.
4. Μετά ανοίγουμε το φαγητό, βάζουμε το τυρί σε χοντρά κομμάτια και ψήνουμε για ακόμη 15 λεπτά.
Σάββας Καρίπογλου