Παρών στις εκδηλώσεις μνήμης για την Μικρασιατική Καταστροφή δηλώνει το Πανεπιστήμιο Αθηνών, 100 χρόνια μετά «το πλέον τραυματικό γεγονός στην ιστορία του νεότερου ελληνισμού, το οποίο καθόρισε καταλυτικά την πορεία της πατρίδας μας» όπως λέει ο πρύτανης Θάνος Δημόπουλος.
Οι εκδηλώσεις που προγραμματίζονται έχουν ως κεντρικό άξονα τη μελέτη και την κατανόηση της περιόδου στο πλαίσιο του ελληνικού και διεθνούς 20ού αιώνα.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην μετακίνηση και εγκατάσταση των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα, η οποία μετέβαλε τις διαδρομές της ελληνικής κοινωνίας και αναδιαμόρφωσε μακροχρόνια την πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της.
«Η φυσιογνωμία άλλωστε του ίδιου του Πανεπιστημίου μεταβλήθηκε μέσα από την υποδοχή και εκπαίδευση χιλιάδων προσφύγων φοιτητών και φοιτητριών, αλλά και την στελέχωσή του από διδακτικό και διοικητικό προσωπικό με προσφυγική καταγωγή» τονίζει ο Θάνος Δημόπουλος.
Η ειδική επιτροπή που συγκροτήθηκε, με πρόεδρο τον πρύτανη και με τη συμμετοχή καθηγητών, θα προχωρήσει στο σχεδιασμό ερευνητικών και καλλιτεχνικών δράσεων που θα αφορούν:
- Την έρευνα και τη μελέτη –μέσα από ερευνητικά προγράμματα, συνέδρια, διαλέξεις, εκδόσεις, podcast κ.ά.– της εγκατάστασης και της παρουσίας των προσφύγων στο δημόσιο πεδίο.
- Την ανάδειξη και μελέτη της προσφυγικής μνήμης και των υλικών καταλοίπων της μέσα από εκθέσεις και ερευνητικά προγράμματα.
- Την καλλιτεχνική δημιουργία που συνδέθηκε με την προσφυγική καταγωγή και μνήμη (συναυλίες, θεατρικά έργα, λογοτεχνικές εκδηλώσεις κ.ά.).
- Τη μελέτη της συμβολής της ανώτατης εκπαίδευσης, και ιδιαιτέρως του ΕΚΠΑ, στην αποκατάσταση, εκπαίδευση, περίθαλψη κ. ά. των προσφύγων.