Από νωρίς το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία περίθαλψης της νεαρής ραμφοφάλαινας (Ziphius cavirostris) που βρίσκεται σε αβαθή νερά μπροστά από την παραλία του Αλίμου. Αν και όπως δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, «καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να κρατηθεί στη ζωή», οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να τα καταφέρει.
Στον Άλιμο βρίσκονται και δύο εξειδικευμένοι κτηνίατροι του Ελληνικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Θαλάσσιων Θηλαστικών «Αρίων», υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Κτηνιατρικής του ΑΠΘ Νατάσσας Κομνηνού.
«Ο ζιφιός ανήκει στα κητώδη που ζουν σε μεγάλα βάθη, άρα αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αυτήν τη στιγμή στα ρηχά υποφέρει. Δείχνει πολύ αδύναμο και με τη βοήθεια δυτών, διασωστών και γιατρών καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια», δήλωσε ο κτηνίατρος του «Αρίωνα» Παντελής Σαρρής.
Όπως εξήγησε, φέρει σοβαρό τραύμα στο ρύγχος και επιφανειακά τραύματα στο δέρμα, ενώ έγινε αιμοληψία για τη διενέργεια ειδικών εξετάσεων προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη και άλλων παθολογικών αιτιών. Χορηγήθηκε υποστηρικτική θεραπευτική αγωγή και η κατάσταση.
Στην επιχείρηση συμμετέχουν επίσης η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής, η Lifeguard Hellas, η All for Blue και η ΜOm.
Αποφεύγει τον άνθρωπο
Όπως είπε στο Sputnik η διευθύντρια έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Ερευνών «Αρχιπέλαγος» Αναστασία Μήλιου, οι ζιφιοί έχουν «σταθερή παρουσία στις ελληνικές θάλασσες».
Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι αποφεύγουν τον άνθρωπο, καθώς είναι ευαίσθητοι στην ηχορύπανση.
«Τους συναντάμε συνήθως σε περιοχές που υπάρχουν βαθιά γαλάζια θαλάσσια φαράγγια και τάφροι, όπως στην τάφρο της Ικαρίας, νοτίως της Κρήτης, στη Ρόδο, στην Πελοπόννησο και αλλού» τόνισε, και πρόσθεσε ότι παγκοσμίως είναι από τα λιγότερο μελετημένα είδη.
«Στο παρελθόν είχαμε ζιφιούς που είχαν εκβραστεί σε μεγάλο αριθμό μετά από στρατιωτικές ναυτικές ασκήσεις και στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες περιοχές της υφηλίου», κατέληξε.