Ένα φόρο τιμής και μνήμης σε όλους αυτούς που σφράγισαν τη σύγχρονη ιστορία του Βόλου και της Νέας Ιωνίας σκοπεύει να αποτίνει ο Δήμος Βόλου, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση υπό την προεδρία του Αχιλλέα Μπέου και τη συμμετοχή εκπροσώπων προσφυγικών ενώσεων και συλλόγων.
Ο δήμαρχος στην τοποθέτησή του τόνισε τη σημασία του να τιμηθεί το προσφυγικό στοιχείο και να αναγνωριστεί η προσφορά του, και γι’ αυτό ζήτησε «τη συνεργασία όλων, σε βάση ισότιμη και δημιουργική, χωρίς παραγκωνισμούς και απόπειρες καπελώματος».
Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμα ο αντιδήμαρχος υπεύθυνος για τη Νέα Ιωνία Χρήστος Στεφόπουλος και ο πρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Γιώργος Βλιώρας.
Ήδη, όπως ανακοινώθηκε, έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, με επίκεντρο την εκκλησία της Ευαγγελίστριας, το Πολιτιστικό Κέντρο και το Ανοιχτό Θέατρο της Νέας Ιωνίας. Ωστόσο ο Αχιλλέας Μπέος κάλεσε τα σωματεία και τους φορείς της πόλης να υποβάλουν και τις δικές τους προτάσεις.
Με βάση τον μέχρι τώρα σχεδιασμό θα δοθεί μία μεγάλη συναυλία με τη Γλυκερία, η σεφ Μαρία Εκμεκτσίογλου σε ένα διήμερο σεμινάριο θα παρουσιάσει δημιουργίες από τέσσερις κουζίνες, πολίτικη, σμυρνέϊκη, ποντιακή και καππαδοκική, και το ΔΗΠΕΘΕ σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο και τη Σχολή Χορού θα παρουσιάσουν ένα θεατρικό και μουσικοχορευτικό δρώμενο.
Επίσης, ο Βόλος θα φιλοξενήσει αντάμωμα χορευτών από προσφυγικά σωματεία, ενώ στο Πολιτιστικό Κέντρο θα υπάρχει έκθεση με κεντρικό άξονα τις μνήμες των προσφύγων.