Η ποντιακή κουζίνα έχει δεχθεί πολλές επιρροές και δανείστηκε συνταγές, ιδίως από τους λαούς του Καυκάσου. Άλλωστε η παρουσία των Ελλήνων σε όλο το μήκος του Εύξεινου Πόντου ήταν ισχυρή, είτε μέσω της δημιουργίας κοινοτήτων είτε μέσω εμπορικών σταθμών.
Στην αυτοκρατορική Ρωσία βρέθηκαν ως έμποροι, σπουδαστές, μετανάστες, την περίοδο 1916-1923 ως πρόσφυγες, άλλοι είχαν ακολουθήσει τον τσαρικό στρατό την περίοδο 1915-18, ενώ μην ξεχνάμε ότι οι ποντιακής καταγωγής Έλληνες ήταν και θύματα των σταλινικών διώξεων, εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της Σοβιετικής Ένωσης.
Όλα τα παραπάνω είχαν σαν αποτέλεσμα να πλουτίσουν την κουζίνα τους με εδέσματα όπως βαρένικα, πιροσκί, πιλμένια και μπορς. Το μπορς είναι μια σούπα, χορταστική και θρεπτική, που έχει αγαπηθεί από όλους τους Πόντιους.
Οι «Μαγειρικοί διάλογοι» δίνουν τη συνταγή:
700 γρ. μοσχάρι (ή χοιρινό) |
¼ από μεγάλο άσπρο λάχανο |
2 κρεμμύδια ξερά |
2 καρότα |
2 πατάτες |
2 παντζάρια βρασμένα |
3 σκελίδες σκόρδο |
10 κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένα |
1 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό |
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας |
2½ κ.σ. αλάτι |
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά |
1 κ.σ. πιπέρι μαύρο |
- Βράζουμε το μοσχάρι και κρατάμε το ζωμό του χωριστά (περίπου 2 με 2,5 λίτρα)
- Σοτάρουμε πρώτα χοντρά κομμένα τα καρότα, τα σκόρδα, τα κρεμμύδια και τις πατάτες. Έπειτα το λάχανο και το σέλινο .
- Προσθέτουμε τον πελτέ και τα μπαχαρικά. Έπειτα το μοσχάρι και μετά το ζωμό.
- Βράζουμε για 30 λεπτά με καπάκι.
- Έπειτα προσθέτουμε τα παντζάρια χοντροκομμένα και το μαϊντανό. Βράζουμε για ακόμη 15 λεπτά.
Σάββας Καρίπογλου