Έχει ονομαστεί «Κάστρο της Κυβέλης» λόγω του αγάλματος της θεάς που βρέθηκε άθικτο τον Σεπτέμβριο 2016, ενώ δύο χρόνια μετά η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως αγαλματίδια του Διονύσου και του Πάνα. Το Κάστρο Κουρούλ (τουρκικά: Kurul Kalesi) στα Κοτύωρα σύντομα πρόκειται να ανοίξει για το κοινό, δίνοντας τονωτική ένεση στον τουρισμό της περιοχής.
Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού Κοτυώρων Ουγιούρ Τοπαρλάκ είπε ότι ολοκληρώνονται οι αναστηλωτικές εργασίες που ξεκίνησαν το 2010.
Μάλιστα την τελευταία διετία στο κάστρο οι αρχαιολογικές ομάδες εργάζονται και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, υπό την εποπτεία του Αρχαιολογικού Μουσείου Κοτυώρων.
Μέχρι στιγμής το ηλικίας 2.100 ετών μαρμάρινο άγαλμα της Κυβέλης είναι το πιο σημαντικό εύρημα, το οποίο έκανε διάσημο το κάστρο σε ολόκληρο τον κόσμο. Η θεά είναι καθισμένη στο θρόνο της, ζυγίζει 200 κιλά και έχει ύψος πάνω από το 1 μέτρο.
Από την εξέταση των περίπου 2.000 αντικειμένων που έχουν εντοπιστεί (αγάλματα, κεραμική, αγγεία, αιχμές από δόρατα και βέλη, τσεκούρια, στιλέτα, όπλα, κοσμήματα, πιθάρια, κ.ά.) εκτιμάται ότι η καστρόπολη κατοικήθηκε κατά τον 2ο και 1ο αι. π.Χ. Τα ευρήματα μετά τη συντήρησή τους θα εκτεθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο.
Ο Ουγιούρ Τοπαρλάκ είπε ακόμα ότι και μετά από 15-20 χρόνια οι αρχαιολόγοι θα συνεχίσουν να φέρνουν στην επιφάνεια αντικείμενα, καθώς η περιοχή είναι αρκετά μεγάλη και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι κρύβει. Έτσι, παρόλο που οι αναστηλωτικές εργασίες θα ολοκληρωθούν, οι ανασκαφικές θα συνεχιστούν κανονικά.
Ο συγκεκριμένος είναι από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και βρίσκεται στον σημερινό οικισμό Μπαγιαντί νοτιοδυτικά της πόλης των Κοτυώρων (Ordu).
Κατά τη διάρκεια της Ελληνιστικής Περιόδου το κάστρο ήταν ένα από τα ισχυρότερα στην ευρύτερη περιοχή του Πόντου. Μάλιστα, οι πολεμιστές που το υπερασπίζονταν προέβαλαν ισχυρή αντίσταση κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάληψης της περιοχής του Πόντου από τον Μιθριδάτη τον Ευπάτορα.