Εξελίξεις αναμένονται μέσα στο Φεβρουάριο αναφορικά με το καθολικό αίτημα των ποντιακών συλλόγων του νομού Κιλκίς για τη δημιουργία Μουσείου Ποντιακού Ελληνισμού και Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην περιοχή. Άμεσα αναμένεται να συσταθεί επιτροπή από μέλη των ποντιακών συλλόγων της περιοχής, προκειμένου να συγκροτηθεί φορέας «Φίλων του Μουσείου».
Όπως αναφέρει στο pontosnews.gr ο πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Αγίου Αντωνίου Κιλκίς και γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων (ΣΠΟΣ) Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας Θανάσης Σεφερίδης, η ίδρυση του μουσείου θεωρείται απαραίτητη, προκειμένου να προφυλαχθούν, να συντηρηθούν και να γίνουν γνωστά τα πολυτιμότατα κειμήλια που έφεραν από τον Πόντο οι πρόσφυγες πρώτης γενιάς και σήμερα φυλάσσονται στους ποντιακούς συλλόγους της περιοχής.
«Στα χωριά μας υπάρχουν πάρα πολλά κειμήλια που τα έφεραν οι πρόσφυγες από τον Πόντο. Φοβόμαστε ότι αυτά θα χαθούν. Δεν συντηρούνται και δυστυχώς, δεν γνωρίζει κανείς την αξία τους. Θέλουμε να βρεθεί ένας τόπος, ώστε να φυλάσσονται, να συντηρούνται σωστά και να γίνουν γνωστά σε όλο τον κόσμο», αναφέρει ο Θανάσης Σεφερίδης.
Και προσθέτει: «Μάλιστα παραθέτει και κάποια παραδείγματα, αναφορικά με πολύ μεγάλης αξίας κειμήλια, τα οποία κινδύνευσαν να χαθούν. Ειδικότερα, όπως αναφέρει, κανείς δεν γνώριζε την ύπαρξη εικόνας που έφεραν πρόσφυγες από τον Πόντο και η οποία βρισκόταν σε εκκλησία της περιοχής.
»Ευτυχώς, οι πρόσφυγες που τη μετέφεραν, την είχαν τοποθετήσει σε εκκλησία, όπου προφυλάχθηκε και δεν καταστράφηκε. Την εντόπισε η αρχαιολογική υπηρεσία, η οποία ανέλαβε τη συντήρησή της. Επίσης, στα σκουπίδια πετάχτηκε βιβλίο θρησκευτικού περιεχομένου και ιδιαίτερης αξίας, το οποίο έφεραν οι πρόσφυγες πρώτης γενιάς και βρισκόταν στο χωριό Γερακαριό. Κανείς δεν είχε αντιληφθεί την αξία του.
»Το βρήκε ένας κάτοικος της περιοχής στα σκουπίδια και το παρέδωσε στον τοπικό σύλλογο. Σε όλους τους συλλόγους της περιοχής μας υπάρχουν έγγραφα μεγάλης αξίας από τον Πόντο, φορεσιές και διάφορα κειμήλια πολιτιστικά αλλά και από την καθημερινότητα των Ποντίων στην ιστορική πατρίδα».
Πολλά κειμήλια από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
Αναφορικά με το γεγονός ότι οι ποντιακοί σύλλογοι του Κιλκίς ζητούν το μουσείο, εκτός από ποντιακού ελληνισμού, να είναι και Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο γενικός γραμματέας του ΣΠΟΣ Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας αναφέρει ότι η αρχαιολογική υπηρεσία διαθέτει πολλά κειμήλια από τις πολύ σημαντικές μάχες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου που έγιναν στην περιοχή.
«Ίσως η Πολιτεία να μη μας δώσει άδεια προκειμένου να γίνει μουσείο μόνο για τον ποντιακό ελληνισμό και γι’ αυτό ζητάμε να συμπεριληφθούν κειμήλια και από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη βαρύτητα το αίτημά μας. Άλλωστε, η αρχαιολογική υπηρεσία έχει πολλά κειμήλια από τις μάχες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην περιοχή μας, τα οποία πρέπει να αναδειχθούν και να γίνουν γνωστά στον κόσμο», λέει ο Θανάσης Σεφερίδης.
Σε εξέλιξη συζητήσεις
Σε διαρκείς συζητήσεις με τοπικούς και υπερτοπικούς φορείς βρίσκονται οι εκπρόσωποι των ποντιακών συλλόγων της περιοχής, προκειμένου να βρεθεί λύση για τη δημιουργία του μουσείου. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Θανάσης Σεφερίδης, ο Δήμος Κιλκίς είναι ιδιαίτερα θετικός απέναντι στο αίτημα και μάλιστα διαθέτει χώρο, όπου θα μπορούσε να στεγαστεί το μουσείο.
«Δεν ζητάμε οπωσδήποτε να αναγερθεί ένα καινούργιο κτήριο, ώστε να στεγαστεί το μουσείο. Λέμε “ναι” σε όποιο χώρο μας υποδείξει η Πολιτεία. Εμείς έχουμε χωράφια, τα οποία μπορούμε να προσφέρουμε, ώστε να γίνει ένα καινούργιο κτήριο. Ωστόσο, θα μπορούσε να στεγαστεί σε ένα υπάρχων παλαιό και σήμερα εγκαταλελειμμένο κτήριο, το οποίο με αυτόν τον τρόπο θα συντηρούταν. Ο Δήμος Κιλκίς είναι πολύ θετικός στο αίτημά μας και διαθέτει κτήριο, για να βοηθήσει. Εμείς, οι ποντιακοί σύλλογοι, δεν πρόκειται να διαχειριστούμε κανένα κονδύλι από την Πολιτεία», τονίζει ο Θανάσης Σεφερίδης.
Τέλος, ο ίδιος σημειώνει ότι οι ποντιακοί σύλλογοι του νομού Κιλκίς αιτούνται να υπάρχει κι ένα αμφιθέατρο στο χώρο του μουσείου, προκειμένου να μπορούν να συζητούν διάφορα σχετικά με τον ποντιακό ελληνισμό ζητήματα, αλλά και να μπορούν να διοργανώνουν εκδηλώσεις. Επίσης, οι ποντιακοί σύλλογοι ζητούν να τους παραχωρηθεί κι ένας γραφειακός χώρος μέσα στο μουσείο.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης