Έκδοση μνήμης, αφιερωμένη στην ταυτότητα και την παράδοση του ποντιακού Ελληνισμού, φιλοξενεί η Καθημερινή την Κυριακή 23 Ιανουαρίου.
Έγκριτοι ιστορικοί σκιαγραφούν μια διαδρομή 3.000 ετών, με κατατοπιστικά κείμενα που συνοδεύονται από πλούσιο εικονογραφικό υλικό.
Το ελληνικό στοιχείο εγκαταστάθηκε στον Πόντο τον 8ο αι. π.Χ., οπότε και ιδρύθηκαν οι πρώτες ελληνικές πόλεις. Σε αυτή την περίοδο αναφέρεται το πρώτο κείμενο της έκδοσης. Ωστόσο στην έκδοση περιλαμβάνονται κείμενα για τον βυζαντινό Πόντο, το κράτος των Κομνηνών και την κατάληψη της Τραπεζούντας (1461), καθώς και για τη ζωή του ποντιακού Ελληνισμού κατά την Τουρκοκρατία (από την κατάληψη της Τραπεζούντας έως τον ξεριζωμό του 1922) και για τις δραστηριότητες, τη θεαματική ανάπτυξη και την ευμάρεια των Ελλήνων του Πόντου κατά τον 19ο αιώνα.
Το αντάρτικο του Πόντου (ο άνισος αγώνα των Ελλήνων Ποντίων εναντίον των Τούρκων κατά την περίοδο 1914-1922), οι προσπάθειες ίδρυσης ανεξάρτητου κράτους (Δημοκρατία του Πόντου) κατά τα έτη 1917-1922 και η Γενοκτονία των Ποντίων (με τα 350.000 θύματα της τουρκικής θηριωδίας κατά την περίοδο 1916-1922) συγκροτούν μια θεματική ενότητα που εστιάζει στις δραματικές για τον ποντιακό Ελληνισμό δεκαετίες του 1910 και 1920.
Η έκδοση κλείνει με μια αναφορά στο ζήτημα των κρυπτοχριστιανών που προέκυψε ως αποτέλεσμα των βίαιων εξισλαμισμών και διώξεων που υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου, και με ένα κείμενο του μητροπολίτη Τραπεζούντος Χρύσανθου.