Το πολίτικο τας κεμπάπ, δηλαδή το κεμπάπ της κατσαρόλας, είναι ένα γαστριμαργικό ταξίδι στον κόσμο της κόκκινης σάλτσας με τα μπαχαρικά η οποία δίνει άλλη διάσταση στα τρυφερά κομμάτια από μοσχαρίσιο κρέας.
Οι «Μαγειρικοί διάλογοι» δίνουν τη συνταγή που έχει άπειρους συνδυασμούς, με ρύζι, με πληγούρι, με ζυμαρικά, με πατάτες τηγανητές, κ.ά.
750 γρ. μοσχάρι (ποντίκι ή ελιά ή σπαλομύτα) |
3 μεσαία κρεμμύδια |
3 σκελίδες σκόρδο |
½ κούπα κόκκινο κρασί |
½ κούπα χυμό ντομάτας |
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας |
2 κούπες νερό |
2 δαφνόφυλλα |
2 κ.σ. αλάτι |
1 κ.γ. πιπέρι μαύρο |
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά |
1 κ.γ. θυμάρι αποξηραμένο |
½ κ.γ. κανέλα |
½ κ.γ. μπαχαρι τριμμένο |
Λίγο αλεύρι για το πανάρισμα |
Λίγο ελαιόλαδο για το σοτάρισμα |
- Κόβουμε το μοσχάρι σε κύβους, το πανάρουμε στο αλεύρι και το σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι τριμμένα και σοτάρουμε.
- Έπειτα προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τον πελτέ και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
- Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Τέλος βάζουμε το νερό και το χυμό ντομάτας.
- Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 90 λεπτά.
Σάββας Καρίπογλου