Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε αργά χθες το βράδυ από τη Βουλή των Σκοπίων η νέα κυβέρνηση του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι. Από τους 120 βουλευτές οι 42 καταψήφισαν και 12 απείχαν από τη διαδικασία.
Ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η αύξηση του εισοδήματος, η δημιουργία έργων υποδομής και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.
Στο νέο κυβερνητικό σχήμα συνασπισμού δεν συμμετέχουν αρκετά μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος, μετά τη βαριά ήττα του SDSM στις δημοτικές εκλογές που έγιναν τον περασμένο Οκτώβριο, παραιτήθηκε και από την ηγεσία του κόμματος, προκρίνοντας στη θέση του τον Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.
Αντιθέτως, αμετακίνητοι στις θέσεις τους παρέμειναν οι υπουργοί που προέρχονται από το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα DUI (Εξωτερικών, Οικονομικών, Οικονομίας, Περιβάλλοντος).
Ο 50χρονος Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, ο οποίος ήταν προηγουμένως υφυπουργός Οικονομικών, έχει φήμη τεχνοκράτη· μέχρι πρότινος όμως ήταν σχετικά άγνωστος στην κοινή γνώμη της χώρας.
Αναλυτές στα Σκόπια θέτουν το ερώτημα κατά πόσο η κυβέρνηση θα μπορέσει να ολοκληρώσει τη θητεία της που τυπικά διαρκεί ακόμη δυόμισι χρόνια. Και αυτό διότι το δεξιό VMRO-DPMNE, το οποίο στην παρούσα φάση εμφανίζεται ως η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη, επιχειρηματολογεί σε υψηλούς τόνους ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν έχει νομιμοποίηση, καθώς υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ κυβέρνησης και λαϊκής βούλησης, όπως αυτή εκφράστηκε στις δημοτικές εκλογές.
Επίσης, ένα από τα «καυτά» θέματα που θα κληθεί να διαχειριστεί ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι είναι αυτό των σχέσεων με τη Βουλγαρία, η οποία για πάνω από έναν χρόνο εμποδίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.
Πάντως, ο επίσης νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πετκόφ θα είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης ο οποίος θα συναντηθεί με τον Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, αύριο, στα Σκόπια.