Συνεχίζει να σείεται η Χαλκιδική και οι γύρω περιοχές από τους μετασεισμούς που έρχονται συνεχώς.
Ο δυνατός πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 14:12 το μεσημέρι και ήταν 5.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη θαλάσσια περιοχή της Χαλκιδικής και συγκεκριμένα 20 χιλιομέτρων νότια-νοτιοδυτικά του Άθου. Στα 18,8 χιλιόμετρα βρίσκεται το εστιακό βάθος.
Ο σεισμός έγινε αισθητός και στις γύρω χώρες, αλλά περισσότερο ταρακούνησε τους κατοίκους της Σιθωνίας.
Από εκείνη τη στιγμή, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έχει καταγράψει αρκετούς μετασεισμούς, με ισχυρότερο, μέχρι στιγμής, αυτόν των 4,4 βαθμών στις 14:26 το μεσημέρι.
Ο σεισμός προήλθε από το ρόφημα που ονομάζεται «Τάφρος του Βορείου Αιγαίου» και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ρήγματα της Βόρειας Ανατολίας. Είναι υποθαλάσσια και εκτείνεται νότια της Χαλκιδικής, βόρεια των Βορείων Σποράδων, νότια της Σαμοθράκης και βόρεια της Ίμβρου και της Λήμνου.
Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο enikos.gr, τόνισε ότι «ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 10χλμ και το επίκεντρο είναι 20 χλμ νότια των Καρυάνω. Είναι πάνω στο ρήγμα της Ανατολίας, σε παρακλάδι του και θέλει προσοχή και παρακολούθηση για αυτόν τον λόγο».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι: «Έγινε αισθητός σε μεγάλο κομμάτι της Ελλάδας, ευτυχώς χωρίς επιπτώσεις και ζημιές προς το παρόν».
Από την πλευρά του ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος υπογράμμισε μιλώντας μιλώντας στον Status 107.7 ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας από τον δυνατό σεισμό, καθώς η περιοχή είχε ξανά στο παρελθόν και άλλες τέτοιες δονήσεις.