Πιστός στο ραντεβού με τα μέλη και τους φίλους του, ο Σύλλογος Ιμβρίων έκοψε και φέτος, σήμερα διαδικτυακά, την βασιλόπιτά του σε μια εκδήλωση με έντονο το άρωμα του πολύπαθου νησιού αλλά και με πολλά μηνύματα από την πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο προς την Τουρκία που επιμένει στην επιθετική και προκλητική πολιτική της.
Την παράσταση έκλεψαν, όπως ήταν φυσικό, παιδιά από το νηπιαγωγείο και το δημοτικό της Ίμβρου που έψαλλαν τα κάλαντα έξω από το σπίτι του Πατριάρχη στο νησί.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τη συμβολή του Συλλόγου Ιμβρίων «στην επαναλειτουργία των ομογενειακών σχολείων όλων των βαθμίδων στην Ίμβρο που έχει οδηγήσει στην παλιννόστηση Ιμβρίων στο νησί τους. Χάρη και στις προσπάθειές σας οι ελληνικές οικογένειες του νησιού εργάζονται στον τόπο τους, γεννούν παιδιά, χτίζουν ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Όλοι ελπίζουμε ότι η πορεία αυτή θα συνεχιστεί γόνιμα και στα χρόνια που θα έρθουν, με στόχο την αναζωογόνηση της ελληνικής μειονότητας στην πατρογονική της γη». Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα πως «οι τουρκικές Αρχές θα μεταβάλουν την στάση τους έναντι της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία και θα εφαρμόσουν, χωρίς παρέκκλιση, όλα όσα προβλέπονται στη Συνθήκη της Λοζάνης για τις μειονότητες, με σεβασμό στις διεθνείς συμβάσεις περί προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα στηρίζει τις δραστηριότητες του Συλλόγου, υποσχέθηκε πως «Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε την επαναλειτουργία των σχολείων του νησιού με την απόσπαση μετακλητών εκπαιδευτικών. Όμως, δεν θα πάψουμε και να υπενθυμίζουμε διαρκώς στην Άγκυρα τις επίσημες δεσμεύσεις της, γιατί οι Έλληνες της Ίμβρου είναι Τούρκοι πολίτες με πλήρη δικαιώματα. Και κάθε διάκριση σε βάρος τους δεν αντιβαίνει μόνο στη Συνθήκη της Λοζάνης, αλλά και στις διεθνείς συμβάσεις περί προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Η Τουρκία, λοιπόν, καλείται να τους σεβαστεί με ισοτιμία και δικαιοσύνη».
Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας κάλεσε την Τουρκία «να σεβαστεί, επιτέλους, πλήρως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Ίμβρο, στην Τένεδο και στην Κωνσταντινούπολη, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τη Συνθήκη της Λοζάνης. Ειδικότερα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε πως η Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει στο ακέραιο τις προβλέψεις του άρθρου 14 της Συνθήκης της Λοζάνης περί εγγυήσεων στον μη μουσουλμανικό γηγενή πληθυσμό, όσον αφορά τη θέσπιση καθεστώτος τοπικής αυτονομίας και αυτοδιοίκησης και την προστασία των προσώπων και της περιουσίας τους. Παράλληλα, κάλεσε τη γειτονική χώρα «να συμμορφωθεί με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες, όπως για παράδειγμα το Ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (1625/27.6.2008), σχετικά με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας της ελληνικής μειονότητας στην Ίμβρο και στην Τένεδο».
Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου, με συντονίστρια την γ’ αντιπρόεδρό του Ελένη Απίστολα.
Εκτός του Οικουμενικού Πατριάρχη, της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Δένδια, χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Ανδρέας Κατσανιώτης, ο τομεάρχης Εξωτερικών Υποθέσεων ΣΥΡΙΖΑ και τ. υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο πρόεδρος του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Συνδέσμου Ίμβρου (ΕΠΣΙ) Στυλιανός Μπερμπέρης, ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης και Επίτιμο Μέλος του Συλλόγου Ιμβρίων Σταύρος Τζουλάκης, ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτριος Κάρναβος, ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Ιωάννης Φωστηρόπουλος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων Γιώργος Παπαθεοδώρου.