Το ερώτημα «γιατί δεν εμβολιάζονται οι Έλληνες» επιχειρεί, μεταξύ άλλων, να απαντήσει η τελευταία έρευνα της Focus Bari / YouGov, η οποία αποτελείται από οκτώ πανελλαδικές μετρήσεις που έγιναν από τις 21 έως τις 31 Ιανουαρίου σε δείγμα 1.002 ατόμων 18-74 ετών.
Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι το 9% των ερωτηθέντων αρνείται να κάνει το εμβόλιο και το 8% εμφανίζεται ακόμα διστακτικό. Όσοι αποφάσισαν να εμβολιαστούν ανήκουν στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Συγκεκριμένα:
- Σχεδόν τέσσερις στους πέντε (83%) έχουν ήδη κάνει/έχουν ραντεβού/θα κάνουν οπωσδήποτε το εμβόλιο.
- Οι ηλικίες έως 44 ετών παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά των διστακτικών, ενώ μια σταθερή αναλογία «αρνητών» βρίσκεται σε όλες τις ηλικίες. Οι περισσότεροι αρνητές (15%) και οι περισσότεροι διστακτικοί (13%) βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών.
- Όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν είναι κυρίως γιατί επιβάλλεται εκβιαστικά (65%)· ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά οι αμφισβητήσεις τους περί του εμβολίου και των επιπτώσεών του στην υγεία.
- Το 57% των αρνητών θεωρεί ότι το εμβόλιο «δεν είναι δοκιμασμένο/είναι πειραματικό», το 43% φοβάται τις μακροπρόθεσμες παρενέργειες, το 29% φοβάται άμεσες παρενέργειες, το 21% πιστεύει ότι η πανδημία είναι κατασκευασμένη ή παραπλανητική, ενώ το 14% δηλώνει ότι ανήκει σε ειδική ομάδα που δεν επιτρέπεται να εμβολιαστεί.
- Οι γυναίκες αρνήτριες είναι λίγο περισσότερες (9%) από τους άνδρες (8%), ενώ είναι και πιο διστακτικές (10% έναντι 7% των ανδρών).
- Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης είναι πιο αρνητικοί (13%) και πιο διστακτικοί (10%) σε σχέση με τους κατοίκους της Αθήνας (11% και 7%, αντίστοιχα) και της περιφέρειας (8% και 9%).