Πόσα άραγε γνωρίζουμε για τη Μικρά Ασία, την Ανατολική Θράκη, τον Πόντο και την Καππαδοκία πριν από τη γενοκτονία και τη Μικρασιατική Καταστροφή που «έκλεισαν» με τη Συνθήκη της Λοζάνης και την ανταλλαγή των πληθυσμών; Πώς εξελίχθηκαν πολιτισμικά οι συγκεκριμένες περιοχές μετά τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία;
Στα παραπάνω ερωτήματα σκοπεύουν να απαντήσουν οι ιστορικοί Ιόλη Βιγγοπούλου και Δημήτρης Λούπης, οι οποίοι δημιούργησαν τη νέα σειρά διαδικτυακών ομιλιών του Ιδρύματος Λασκαρίδη με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
«Πόλεις και τόποι στη Μικρά Ασία από την αρχαιότητα έως το 1922» είναι ο τίτλος της σειράς των ομιλιών. Το… ταξίδι θα γίνει μέσα από τις εικόνες που μας παρέδωσαν οι περιηγητές και που θησαυρίζονται στην ιστοσελίδα Travelogues.
Κάθε περιήγηση αποτελείται από δύο ομιλίες-ξεναγήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom. Στην πρώτη θα παρουσιάζονται επιλεγμένα κατάλοιπα της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας, ενώ η δεύτερη θα ξεκινά από τη βυζαντινή περίοδο έως το 1922, προσφέροντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αντιληφθούν την ιστορική και πολιτισμική εξέλιξη στον μικρασιατικό χώρο.
Το πρόγραμμα
- 12 και 26 Ιανουαρίου: Θράκη, Προποντίδα, Μυσία, Βιθυνία.
- 9 και 23 Φεβρουαρίου: Δυτική Μικρά Ασία.
- 1 και 13 Απριλίου: Παράλιος και Έσω Πόντος.
- 4 και 25 Μαΐου: Κεντρική Μικρά Ασία.
- 8 και 22 Ιουνίου: Καππαδοκία.