H οικογένεια Χατσαντουριάν κάποτε έμενε στη Ραιδεστό της σημερινής Τουρκίας. Αυτοί, όπως και τόσοι άλλοι, εκδιώχθηκαν στην Ελλάδα. Μαζί τους έφεραν και μεγάλο κομμάτι της ζωής τους, μεταφορικά και κυριολεκτικά.
Τα «προικιά» τους, πλέον αποτελούν κομμάτι της συλλογής της Χατσαντουριάν.
Ο παππούς και η γιαγιά της Βίκυ, από την πλευρά της μητέρας της κατάγονταν από τη Ραιδεστό. Η σύζυγος του παππού της Σαρκίς η Χαϊγκανούς, ήταν αδελφή του γνωστού συγγραφέα Ρουπέν Σεβάγκ (1885-1915).
Η δικιά του αδερφή που ήταν παντρεμένη με τον Ονίγκ Μπέι Χαγκοπόβιτς. Ήταν Αρμένιος από τη Σηλυβρία, όπου είχε μεγάλες εκτάσεις καλλιεργήσιμων εκτάσεων και αγροκτημάτων. Ήταν πολίτης της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας που, ως εξέχουσα προσωπικότητα, είχε στενούς δεσμούς με τις τοπικές Αρχές.
Λέγεται ότι λόγω των μεσολαβήσεων και των δωροδοκιών του ίδιου, η οικογένεια του και η οικογένεια Τσιλινγκριάν δεν υπέκυψαν στις εκτοπίσεις του 1915 και ότι τα μέλη αυτών των οικογενειών μπόρεσαν να παραμείνουν εκεί μέχρι την υποχώρηση των ελληνικών στρατευμάτων το 1922.
Όπως φαίνεται, οι οικογένειες αυτές, που είχαν όλες σχέση με την οικογένεια Χατσαντουριάν, μέσω συγγενειών και γάμων, ήταν ευκατάστατες και είχαν οικονομική, και όχι μόνο, δύναμη στην περιοχή της Ραιδεστού. Ακόμα, όμως, και για μία τέτοια οικογένεια, η μοίρα δεν τους άνηκε, αλλά ήταν συνυφασμένη με αυτή του ελληνικού στρατού.
Μετά το 1922
Ο ελληνικός στρατός κατέλαβε το Ραιδεστό μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά μέχρι το 1922 αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν.
Μετά το 1922, όπως όλοι οι Αρμένιοι εκεί, οι επιζώντες των οικογενειών αυτών εγκατέλειψαν επίσης την πόλη τους, πριν από την άφιξη των τουρκικών Αρχών, και βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα. Εγκαταστάθηκαν στο νησί της Κεφαλονιάς.
Εκείνη την εποχή, άλλα μέλη της οικογένειάς, είχαν επίσης εγκαταλείψει τη Σηλυβρία και ζούσαν στην Κωνσταντινούπολη. Ο αδελφός της Χαϊγκανούς, Ρουπέν Σεβάγκ, ήταν ένα από τα θύματα της Γενοκτονίας του 1915.
Το 1924, η ίδια ταξίδεψε στην Ελλάδα από την Κωνσταντινούπολη ως νύφη, και στις 23 Νοεμβρίου του ίδιου έτους παντρεύτηκε τον Σαρκίς, τον παππού της Βίκυ στην Κεφαλονιά.
Η προίκα τους
Ένας σημαντικός αριθμός από τα αντικείμενα τους, που σώζονται ως σήμερα, αποτελούν μέρος της προίκας της Χαϊγκανούς.
Το πρώτο παιδί του ζευγαριού, η Μανό (η μητέρα της Βίκυ), γεννήθηκε στην Κεφαλονιά. Ο Σαρκίς δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα στο νησί, και έτσι αυτός και η οικογένειά του μετακόμισαν στην Καβάλα, όπου γεννήθηκε η δεύτερη κόρη τους, η Αρμινέχ.
Η Μανό, στη συνέχεια παντρεύτηκε τον Αβέντ Χατσαντουριάν, στην Αθήνα, όπου συνέχισαν να ζουν.
Και αυτή είναι μία ακόμα ιστορία, μίας οικογένειας, που αναγκάστηκε να φύγει από τον τόπο της και να ξενιτευτεί, αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που εμπεριείχε αυτό, χωρίς να έχουν άλλη επιλογή.
Πηγή: houshamadyan.org.