Οι χειρότερες εκτιμήσεις των ειδικών για το πέμπτο κύμα της πανδημίας, και μάλιστα εν μέσω της εορταστικής περιόδου, φαίνεται να επιβεβαιώνονται, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι σήμερα ο ΕΟΔΥ αναμένεται να ανακοινώσει νέο αριθμό-ρεκόρ κρουσμάτων.
Η κυβέρνηση τέθηκε από χθες σε κατάσταση συναγερμού, καθώς το ΕΣΥ παραμένει υπό πίεση από τη Δέλτα και αυτή είναι μία περίοδος αυξημένης κινητικότητας.
Έτσι, τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τις 6 το πρωί της Πέμπτης, και όχι από τις 3 Ιανουαρίου. Η εξειδίκευση θα γίνει στις 15:00 από τον Θάνο Πλεύρη, μετά και την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων. Στην κυβέρνηση παρουσιάστηκαν ήδη τα επικαιροποιημένα στοιχεία, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Μαξίμου.
Μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ ο Γιάννης Οικονόμου είπε ότι τα δεδομένα αλλάζουν και γι’ αυτό η κυβέρνηση αναγκάζεται να προσαρμόσει τη στρατηγική της, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει γενικό σχέδιο. Αφού… ξόρκισε το καθολικό lockdown, τόνισε ότι η Επιτροπή θα δώσει ξεκάθαρες και σαφείς συστάσεις και οδηγίες για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.
Πλέον θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η αλλαγή του χρόνου θα γίνει στα σπίτια, καθώς δύσκολα θα επιτραπεί ωράριο λειτουργίας μετά τα μεσάνυχτα, ενώ είναι πιθανό να απαγορευθεί και η μουσική.
Επιπλέον, προς το παρόν κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Υπενθυμίζεται ότι τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας –και επρόκειτο να εφαρμοστούν από τις 3 Ιανουαρίου– είναι:
- Λειτουργία των καταστημάτων διασκέδασης και εστίασης έως τις 24:00. Θα επιτρέπονται μόνο οι καθήμενοι, έως έξι ανά τραπέζι, με αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα.
- Τα γήπεδα θα έχουν 10% πληρότητα με όριο τους 1.000 θεατές.
- Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων η επίσκεψη θα γίνεται μόνο με μοριακό τεστ 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.
- Τηλεργασία στο Δημόσιο έως 50%, ανάλογα με το πώς θα κρίνει ο κάθε φορέας. Επίσης, στο ίδιο ποσοστό προτείνεται τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα, με το τελικό ποσοστό να καθορίζεται από τους εργοδότες.
Επίσης, ήδη είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα σε σουπερμάρκετ, μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και για τους εργαζόμενους στην εστίαση, ενώ υπάρχει σύσταση για μέρη (ανοιχτά ή κλειστά) με συγχρωτισμό.