Στους σεισμούς του ενδιάμεσου βάθους ανήκει η δόνηση των 5,7 βαθμών που ταρακούνησε στις 7:08 την ανατολική Κρήτη, και ως εκ τούτου θα πρέπει να θεωρείται «μεμονωμένο γεγονός», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Κώστα Παπαζάχο.
«Είχαμε σεισμό ενδιαμέσου βάθους. Αυτοί οι σεισμοί γίνονται σε μεγάλα βάθη –αυτός έχει γίνει στα 70 χιλιόμετρα–, είναι μια εντελώς διαφορετική κατηγορία σεισμών. Το καλό είναι ότι συνήθως δεν έχουν μετασεισμική ακολουθία, είναι μεμονωμένα γεγονότα, άρα δεν χρειάζεται να ανησυχήσουμε για τις επόμενες ημέρες. Είναι μοναχικά σεισμικά γεγονότα. Γίνονται αισθητοί, είναι ενοχλητικοί, ούτε μετασεισμούς έχουν, ούτε βλάβες κάνουν», είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Αυτού του τύπου οι δονήσεις, όπως εξήγησε, προέρχονται από την πλάκα της Μεσογείου που βυθίζεται κάτω από το χώρο του Αιγαίου, και γίνονται αισθητές σε πολύ μεγάλη απόσταση, ενδεχομένως και μέχρι την Κέρκυρα. «Το άλλο τους χαρακτηριστικό είναι ότι συνήθως δεν έχουν μετασεισμική ακολουθία. Παρόλο που είναι 5,7 δεν θα είναι σαν τον σεισμό που έγινε πριν από δύο ημέρες στην Κάσο, που είχε και προσεισμό και μετασεισμική ακολουθία», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ, τέτοιοι σεισμοί ήταν του 2006 στα Κύθηρα (που έγιναν ζημιές, αλλά τοπικά), και του 2008 στο Λεωνίδιο.
«Είναι ειδική κατηγορία σεισμών, η οποία δεν έχει σχέση με κάτι άλλο, συμβαίνει αρκετά συχνά και μόνο κάποιοι πολύ μεγάλοι απ’ αυτούς –κι αυτοί που συνήθως γίνονται βόρεια από την Κρήτη– έχουν επιπτώσεις, κυρίως στην Κρήτη», κατέληξε.