Έκτορας Βασίλη: Ένα παιδί που πέθανε την ημέρα της γιορτής του και έγινε θρύλος της Αυστραλίας. Τι συνέβη, όμως, στο άτυχο, αυτό, αγόρι;
Ο Έκτορας Βασίλη ήταν παιδί Κύπριων μεταναστών της Αυστραλίας και έζησε πριν από περίπου έναν αιώνα. Η οικογενειά του διατηρούσε ένα κατάστημα στην πόλη της Βρισβάνης, όπου και έμεναν.
Ο ιδιος, ο Έκτορας υποστήριζε ένθερμα τους Αυστραλούς στρατιώτες που είχαν καταταγεί στην 1η Αυστραλιανή Αυτοκρατορική Δύναμη. Τόσο μάλιστα, που τα χρήματα από το χαρτζιλίκι του, δεν τα ξόδευε για τον εαυτό του, αλλά αγόραζε δώρα για τους τραυματισμένους στρατιώτες που επέστρεφαν στην Αυστραλία. Τους έπαιρνε λουλούδια, σκοκολάτες, τσιγάρα και ό,τι άλλο μπορούσε με τα λίγα χρηματά του, που έβγαζε πουλώντας εφημερίδες. Στις παρελάσεις που γίνονταν, όταν επέστρεφαν από το μέτωπο, ήταν πάντα παρόν.
Η τραγωδία
Ο Έκτορας και η οικογένειά του έμεναν κοντά στη γέφυρα Βικτώρια, η οποία μάλιστα χτίστηκε και γκρεμίστηκε τρείς φορές. Σε παραπλήσιο με τη γέφυρα δρόμο, βρισκόταν ο Έκτορας στην παρέλαση της 9ης Ιουνίου του 1918.
Καθώς τους έδινε τα πράγματα, που είχε αγοράσει για αυτούς, ένα αυτοκίνητο γεμάτο στρατιώτες έστριψε απότομα για να αποφύγει ένα άλλο όχημα με αποτέλεσμα να χτυπήσει τον 11χρονο Έκτορα. Ο οδηγός δεν μπόρεσε να τον δει, καθώς στη θέση του συνοδηγού βρισκόταν ένας στρατιώτης που κρατούσε μια μεγάλη αγκαλιά λουλούδια.
Ο μικρός Έκτορας έπεσε με δύναμη στο δρόμο και χτύπησε το κεφάλι του στο πεζοδρόμιο, με αποτέλεσμα να πεθάνει από κατάγματα.
Ο θρύλος
Στο κομμάτι της παλιάς γέφυρας της Βρισβάνης, που διασώζεται δίπλα στην καινούρια γέφυρα στη νότια πλευρά του ποταμού βρίσκεται η ιστορία του 11χρονου αγοριού.
Η πόλη τότε συγκλονίστηκε από την τραγωδία και γρήγορα τοποθέτησε την προτομή του 11χρονου Έκτορα μαζί με μιά πλακέτα στην πύλη της γέφυρας, λίγα μέτρα μακρία από το σημείο του ατυχήματος.
Η πλακέτα γράφει: «Στις φλέβες του έτρεχε το ηρωικό αίμα της Ελλάδας και στο παιδικό του στήθος χτυπούσε μια αντρίκια καρδιά».
Η επιγραφή στο μνημείο που βρίσκεται στη γέφυρα ξεκινά με το «άπασα δε χθων ανδρί γενναίω πατρίς» (για τον γενναίο άντρα κάθε γη είναι πατρίδα).
Εκεί, κάθε χρόνο καταθέτουν στεφάνια στην εθνική ημέρα μνήμης της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, στις 25 Απριλίου. Και από εκεί ξεκινούν οι εορτασμοί μνήμης και τιμής. Η Βρισβάνη τιμά πρώτα την μνήμη του μικρού Έκτορα με κατάθεση στεφάνου και μετά γίνονται οι καταθέσεις και στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
Πηγή: SBSΕλληνικά, Dina Gerolymnoy